- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad koristio Ukrajinu za obuzdavanje Rusije

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Situacija nastala u Ukrajini u velikoj meri je rezultat neograničenog širenja NATO-a, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Vidimo – i o tome sam danas detaljno govorio našem kolegi i prijatelju Antoniju Guterešu – da se ova situacija u velikoj meri akumulirala i da se u odlučujućem kontekstu desila kao rezultat politike naših američkih kolega i njihovih saveznika za neograničeno širenje NATO-a, uspostavljanje unipolarnog sveta“, istakao je Lavrov.
„Što se tiče konkretno našeg geopolitičkog prostora, sve je to rađeno u interesu obuzdavanja Rusije i upravo u te svrhe, dosledno, sve ove duge godine Ukrajina je korišćena kao odskočna daska za razdražavanje i obuzdavanje naše zemlje“, rekao je on.
Konkretno, podsticana je aktivnost ukrajinskog rukovodstva na promovisanju zakona koji zabranjuju ruski jezik, medije na ruskom jeziku, rusku kulturu i, uopšte, sve rusko. Paralelno sa tim, zakonski su utvrđivani koraci koji promovišu nacističku teoriju i praksu, istakao je ministar.
Lavrov je dodao i da su razgovori bili fokusirani na situaciju na evropskom kontinentu, uključujući događaje oko Ukrajine, LNR i DNR.
„Situacija se tamo nije razvila danas ili juče. Veoma smo zahvalni generalnom sekretaru i njegovom timu što su razumeli potrebu da se situacija u Ukrajini i oko nje ne razmatra izolovano od procesa na svetskoj sceni, već u kontekstu ovih procesa, tendencija koje se akumuliraju i koji nisu uvek u skladu sa idealima UN i nisu uvek u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN“, dodao je ministar.
Kako je naveo, svet sada doživljava trenutak istine, odlučuje da li će čovečanstvo živeti na osnovu Povelje UN ili će se povući pred diktatom izdvojene strane sa grupom satelita.
„Smatram da se ovakav razgovor ne može večno odlagati. Sada smo u fazi razvoja međunarodnih odnosa kada dolazi trenutak istine: ili svi prihvatamo da neko sam sa grupom svojih satelita odlučuje kako će čovečanstvo živeti, ili će čovečanstvo živeti na osnovu Povelje UN. To je, zapravo, veoma jednostavan izbor“, istakao je ruski ministar.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala