Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nove ucene iz Amerike - uvezuju Kosmet s Rusijom

© Sputnik / Dejan SimićMural u Kosovskoj Mitrovici koji govori o odnosu Srba prema Rusiji
Mural u Kosovskoj Mitrovici koji govori o odnosu Srba prema Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Pomoćnica američkog državnog sekretara Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boravili su u Prištini a Donfridova je posle razgovora sa tzv. kosovskom predsednicom Vjosom Osmani izjavila da Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na uzajamno priznanje, kao i da status kvo čini uslugu Kremlju.
Boravak pomoćnika američke državne sekretare na Kosovu i Metohiji više je ličio na seminar s radnim naslovom „Kako što jače zamrzeti Rusiju“ nego što se bavio pitanjem odnosa Beograd i Prištine. Kroz tu lekciju između redova deluje i da je poslata poruku Beogradu, i to kroz sledeću izjavu - da „mir ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo“.

Kakve veze ima Kosovo s Rusijom

Profesor dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da se izjave Donfridove mogu posmatrati kao posledica novih ucena koje Srbija u nizu neprestano dobija.
„Kakve veze ima status Kosova sa onim što se dešava u Rusiji? Niti se mi mešamo u to, niti možemo na to da utičemo, niti Rusija ima neku korist od toga, niti Srbija. Mi brinemo o sopstvenim interesima i ne zanimaju nas ni američki, ni ruski interesi, ali Amerikanci izgleda da to ne prihvataju kao činjenicu nego žele da nam nametnu neku svoju igru,“ siguran je Deđanski.
Očigledno je, dodaje on, da ćemo u narednom periodu imati sve veće pritiske ali mi treba da se držimo međunarodnog prava jer smo po njemu mi u pravu.
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
SRBIJA
Eskobar i Donfridova u Prištini, sutra borave u Beogradu
„Jeste da trenutno deluje da se niko od velikih sila tog prava ne pridržava niti ga poštuje ali oni su veliki i oni to sebi mogu da dozvole. Mi smo mali i mi to sebi ne možemo da priuštimo, kao što ne smemo da pristanemo na bilo kakve pritiske i da izdamo svoje nacionalne interese. Jer ako bi se desilo da ih jednom izdamo, mi kao država više ne bismo postojali,“ upozorava Deđanski.

Nove ucene iz Vašingtona

Naš sagovornik kaže da Amerika očigledno želi da Srbiju natera (čitaj uceni) kosovskim pitanjem kako bio odstupila od Rusije, odnosno uvela sankcije toj državi zbog dešavanja u Ukrajini.
„Međutim, mislim da je za sada sve to retorika jer Kosovo ovakvo kakvo je sad, dakle, leglo kriminala u ekonomskoj katastrofi, ne treba ni EU ni NATO paktu. Druga stvar, SB UN još uvek postoji i ne verujem da bi Amerika preuzela neke akcije za Kosovo mimo UN,“ veruje Deđanski.
S druge strane, ono što možemo da očekujemo jesu, kako kaže, sitne provokacije na terenu, odnosno provokacije Srba na Kosovu i Metohiji.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
SRBIJA
Petković: Jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor
„Siguran sam da ne bi prezali da učine sve da isprovociraju Srbiju da krene u zaštitu naših građana na KiM. Samo je pitanje koliko će im Amerika popustiti lanac u tim namerama“, zaključuje Deđanski.
Naš sagovornik takođe ističe da predstavnici Amerike u poslednjih godinu dana daju vrlo oprečne izjave.
„Prvo najavljuju da će pomoći da se reši kosovska situacija tako što će dati Srbiji ponudu koju do sada niko nije dao. To je između ostalog rekao i novi američki ambasador u Beogradu Kristofor Hil. Gledano iz našeg ugla, to je moglo da znači dve stvari – da će nas bombardovati -a to su već radili, ili da će nam pomoći da rešimo ovo pitanje tako što će uvažiti srpske interese,“ kaže Deđanski.

Priština će provocirati

Međutim, kako primećuje, odmah posle toga je bilo već nekoliko situacija gde se i dalje Srbija i ceo srpski narodu ucenjuje da uradi nešto što je protiv njenih nacionalnih interesa, a zauzvrat se ne nudi bukvalno ništa.
„Znači, njihova politika se nije promenila prema nama i zaista je pitanje kako oni misle da se bilo šta na ovom prostoru reši. Jednostavno dolazimo u situaciju da oni svojim ponašanjem nas u stvari teraju dalje od sebe i EU. Zato i ne čudi da istraživanje javnog mnjenja pokazuje da je sve veći pad poverenja u EU i želje građana da idu tamo,“ napominje on..
Gabrijel Eskobar i Karen Donfrid nalaze se u mini balkanskoj turneji tokom koje će, posle Prištine i Beograda, posetiti i Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala