Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odgovorio je na tvrdnje predsednice samoproglašenog Kosova Vjose Osmani da Beograd blokira dijalog u Briselu, savetom da bi bilo bolje da se Osmani detaljno informiše o toku dijaloga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne“, poručio je Petković u saopštenju za medije.
Kako je dodao, tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći, po njegovim rečima, nijedno konstruktivno rešenje.
„Sa druge strane, Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara“, rekao je Petković.
On je dodao da je Beograd apsolutno spreman da nastavi da razgovara i traga za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera.
„Zato bi Vjosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor. Bilo bi korisno i da gospođa Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa“, istakao je Petković.
Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je među njima svakako i odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština i dodao da je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja.
„A jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije jeste formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara“, zaključio je Petković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala