- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad pritiska Kijev da odugovlači pregovore, Zelenski često sam sebi protivreči

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Vašington i London pritiskaju Ukrajinu kako bi se pregovori Moskve i Kijeva što više odugovlačili , rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ni SAD ni Velika Britanija ne savetuju Vladimiru Zelenskom da ubrza pregovore. Preporučuju mu da zaoštri svoju poziciju“, rekao je on u intervjuu za Prvi kanal ruske TV.
Prema rečima Lavrova, Ukrajina je odustala od potpisivanja sopstvenih predloga iznetih u Istanbulu što je bio veliki korak nazad.
„Uveren sam da je korak unazad načinjen po savetu pre svega naših britanskih i američkih kolega. Možda su i Poljaci imali nekakvu ulogu, baltičke zemlje“, rekao je ruski ministar.
On kaže da u Moskvi ne isključuju da se Zapad nada da će Zelenskom poći za rukom da nanese stvarnu štetu Rusiji.
vKijev imitira pregovore, Zelenski često sam sebi protivrečia ako Zelenskom pođe za rukom da nanese nepopravljivu štetu Rusima i pobedi ih na bojnom polju, nakon čega će Rusi morati da traže milost i da pristanu na neke ne tako povoljne uslove u odnosu na ono na šta su računali? ’Takve spekulacije se šire “, naveo je Lavrov.
Zapad prema njegovim rečima, želi da Ukrajina nastavi da ratuje i da, kako se njima čini, izmore rusku vojsku i ruski vojno-industrijski kompleks, ali to je iluzija.
„Još jednom ću da istaknem: imamo osećaj da Zapad ćeli da Ukrajina nastavi da ratuje, da nastavi da, kako se njima čini, iscrpljuje, izmore rusku vojsku i ruski vojno-industrijski kompleks, ali to je iluzija“, rekao je ruski ministar.

Kijev simulira pregovore, Zelenski često sam sebi protivreči

Prema oceni ruskog ministra, Kijev simulira pregovore, a Zelenski, s obzirom na to da je glumac, često sam sebi protivreči.
Ako se usredsredite na suštinu onoga što Zelenski izgovara onda ćete tamo naći hiljadu protivrečnosti, kaže Lavrov.
Lavrov ističe da se na pregovorima Moskve i Kijeva razmatra vanblokovski status Ukrajine.
„Danas sam pročitao saopštenje predsednika Vrhovne Rade da Ukrajina po završetku ove krize neće ukloniti iz Ustava deo koji se odnosi na namere o stupanju u NATO? Kako to? Na svim pregovorima se razmatra neutralni, vanblokovski status Ukrajine zajedno sa garancijama bezbednosti koje će se odnositi na određenu teritoriju“, istakao je ministar.
U verziji sporazuma koju je Rusija predala Ukrajini Moskva je uzela u obzir primedbe Kijeva ali do sada nije dobila odgovor na svoje predloge.
„Pre nedelju dana posle pregovora putem video-konferencije predali smo im još jednu ažuriranu verziju sporazuma, u kojoj su uzeti u obzir i njihovi najnoviji komentari , kao što obično i bude, i evo nedelju dana čekamo“, naglasio je ministar.
Kada je ruska strana, nakon izjave Zelenskog da nije video ruske predloge, ponovi pitala ukrajinske pregovarače o tome, oni su odgovorili da Zelenski nije imao vremena.
„To još jednom pokazuje kako se Zelenski odnosi prema pregovorima kada u zanosu izjavljuje da uvek prednost daje miru“, ukazao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, veza između stanja na terenu i obrisa potencijalnog mirovnog sporazuma za regulisanje situacije sa Ukrajinom – postoji.
„I kao što smo od početka isticali, u govoru Putina u kojem je objavio početak specijalne vojne operacije, mi pre svega želimo da ukrajinski narod može sam da odlučuje kako će dalje da živi“, rekao je visoki ruski zvaničnik.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Postoji realna opasnost od nuklearnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala