- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin Erdoganu: Kijev da naredi ukrajinskim snagama u „Azovstalju“ da se predaju

© POOL / Uđi u bazu fotografija„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom istakao da su kijevske vlasti dužne da narede ukrajinskim vojnicima u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju da polože oružje, saopšteno je iz Kremlja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Što se tiče ukrajinskih vojnika i pripadnika nacionalističkih bataljona koji su blokirani na teritoriji fabrike 'Azovstalj', kijevske vlasti su dužne da na sebe preuzmu političku odgovornost i da im, rukovodeći se humanim principima, narede da polože oružje. Ratnim zarobljenicima se garantuju život, medicinska pomoć i obraćanje u skladu s međunarodnim pravnim normama“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je naglasio da u Marijupolju sada nema borbenih dejstava i da je grad oslobođen.
Prema saopštenju Kremlja, Putin i Erdogan su detaljno razmotrili situaciju u Ukrajini u kontekstu specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa i sve napore koje ruska strana preduzima za zaštitu civila, uključujući organizovanje humanitarnih koridora.
U trenutku samoproglašenja Donjecke Narodne Republike 2014. godine Marijupolj je imao oko 450.000 stanovnika i bio drugi grad po veličini u toj republici, posle Donjecka. U junu iste godine ukrajinske snage su vratile kontrolu nad gradom.
Sedmog marta, 12 dana posle početka ruske specijalne operacije za demilitarizaciju Ukrajine, zamenik komandanta bataljona „Istok“ Aleksandar Semjonov izjavio je da je grad opkoljen i da je počelo čišćenje njegovih četvrti.
Šesnaestog aprila portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je saopštio da je cela gradska teritorija očišćena od ukrajinske armije, stranih plaćenika i neonacista iz „Azova“, a da su preostali pripadnici ukrajinskih snaga blokirani u metalurškom kombinatu „Azovstalj“.

Bezbedan izlazak turskih brodova iz crnomorskih luka

Predsednici Rusije i Turske su se, takođe, dogovorili da nastave da se usaglašavaju na nivou odbrambenih resora radi izlaska turskih brodova iz luka u Crnom moru, dodaje se u saopštenju Kremlja.
„Lideri su se dogovorili da nastave koordinaciju na nivou odbambenih resora dveju zemalja sa ciljem bezbednog izlaska turskih brodova iz luka u Crnom moru morskim humanitarnim koridorom koji je obezbedila Rusija", ističe se u saopštenju.
Tokom razgovora je bilo reči i o bilateralnim odnosima Turske i Rusije, uključujući sfere aviosaobraćaja i turizma.

Erdogan predložio Putinu nastavak pregovora u Istanbulu

Vladimir Putin je, takođe, informisao Erdogana o toku pregovora predstavnika Moskve i Kijeva.
Erdogan je predložio Putinu da se nastavi pregovarački proces Moskve i Kijeva u Istanbulu, saopšteno je iz kancelarije turskog lidera.
Erdogan je, kako je saopšteno iz kancelarije turskog predsednika, ponovio da je neophodno što pre uspostaviti prekid vatre u Ukrajini i dodao da je Ankara spremna da doprinese tome.
„Ukazavši na važnost prekida vatre, efikasnog funkcionisanja humanitarnih koridora i bezbedne evakuacije, predsednik Erdogan je rekao da će Turska i dalje činiti sve što može da bi se zaustavio trend koji nanosi štetu svima i da bi se uspostavio čvrsti mir. Predsednik Erdogan je, takođe, ponovio svoj predlog da se nastavi pregovarački proces u Istanbulu, koji predstavlja važan prag u pregovorima Rusije i Ukrajine, koji vodi ka razgovorima na nivou lidera“, navedeno je u saopštenju.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad koristio Ukrajinu za obuzdavanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala