- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Predstoji globalna borba za sirovine

© Tanjug / JADRANKA ILICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da niko ozbiljan ne misli da se u Ukrajini odigrava sukob između Rusije i Ukrajine, već je, kaže, u pitanju globalni sukob u kojem je Ukrajina kolateralna šteta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ozbiljna borba koja predstoji je borba za sirovine, rekao je Dodik na otvaranju petog „Jahorina ekonomskog foruma 2022“, ističući da su resursi eksploatisani, dok je broj ljudi na planeti povećan i da je važno razgovarati ovom periodu kada se Zapad transformiše, prenosi Glas Srpske.
„Ostaje nam da se povučemo u naš mikrosvet i vidimo kako ćemo se prilagoditi. Mi se trudimo da damo naše odgovore, da očuvamo stabilnost javnih finansija, da generišemo što je više moguće javnih poslova“, naveo je on, najavljujući intenziviranje gradnje autoputeva u Srpskoj.
Milorad Dodik je istakao da je prednost Republike Srpske nesumnjivo električna energija, što je oblast u kojoj postoji prostor za još bolje rezultate.
On je takođe rekao da „BiH nema nikakvu ekonomsku politiku“, podsetivši da nije usvojen ni budžet za ovu godinu.
Na „Jahorina ekonomskom forumu" je takođe ocenjeno da je Republika Srpska bila na dobrom putu da izađe iz postkovid krize, ali se onda dogodila kriza u Ukrajini koja je izazvala ekonomski cunami.
„Svet se nepovratno promenio i male ekonomije poput naše moraju da traže način kako da se prilagode“, poručili su učesnici skupa.
Premijer Srpske Radovan Višković je u uvodnom izlaganju rekao da nije smatrao da može da nas snađe nešto teže od pandemije, i dodao: „Sad vidimo da postoji i veće zlo“.
Institucije Srpske, dodao je, učiniće sve da zajedno s privrednicima prebrode i ovu krizu.
„Treba da radimo kao i do sada i daćemo odgovore na sva dešavanja. Mnogi su bili skeptici da ćemo preživeti i koronu, prognozirali su nam ekonomski sunovrat, a mi smo sve stabilniji i sve bolji“, naveo je Višković.
Podsetio je da je Vlada Republike Srpske krajem prošle godine donela set zakona koji predviđa povećanje plata i penzija, ali da je u drugom kvartalu inflacija „pojela“ taj rast.
„Zato ćemo kreirati novi set zakona koji će regulisati tu oblast“, poručio je Višković.
Forum je okupio više od 500 učesnika iz celog regiona, ali i Francuske, Španije i niza drugih evropskih zemalja kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na skupu će biti održano jedno plenarno predavanje i 14 panela sa više od 100 učesnika. Teme panela su energetska tranzicija, digitalna transformacija, perspektiva tržišta radne snage, a biće otvoreno i pitanje pozicije BiH prema inicijativi „Otvoreni Balkan“, prenosi Tanjug.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
REGION
Dodik: Ukrajinska kriza se koristi za potpuni obračun sa Republikom Srpskom
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
SRBIJA
Dodik: Nema raskola između Vučića i mene ali bih voleo da Beograd ne pominje – visokog predstavnika
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
REGION
Zapad u Banjaluci želi novog Zelenskog: Ko stoji iza pokušaja eliminacije Dodika?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala