- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska vicepremijerka o „nezvaničnim isporukama oružja“ Kijevu: Glupost, pa nisu to kokice

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Isporuke oružja nisu kokice, poručila je potpredsednica bugarske vlade, ministarka ekonomije i liderka socijalista Kornelija Ninova, bivšem premijeru Bojku Borisovu koji tvrdi da je Sofija navodno višestruko povećala nezvanične isporuke oružja Ukrajini od početka specijalne vojne operacije Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lider stranke GERB Bojko Borisov u ponedeljak je govorio o „nezvaničnim isporukama oružja“ Ukrajini iz Bugarske. Prema njegovim rečima, aktuelna vlast pokazuje licemerje i dvoličnost.

„Od februara izvozimo višestruko više oružja. Naše fabrike za proizvodnju oružja rade maksimalno. To su upravo proizvodi koji se koriste u Ukrajini“, rekao je bivši premijer prilikom posete crkvi Rođenja Hristovog u selu Šipka.

S tim u vezi, Ninova je reagovala na optužbe Borisova, rekavši da on ne govori istinu.
Prema njenim rečima, da je Bugarska zaista izvozila oružje, teško da bi zemlja doživela tako veliki pritisak spoljnih sila – posebno ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, koji je prošle nedelje posetio Bugarsku i „dva dana ostao u parlamentu u iščekivanju odluke o izvozu oružja“.

„I kako se tačno oružje nezvanično izvozi? Nisu ti to kokice. Zapravo se bolje razumeš u takve 'nezvanične' tokove. Da, fabrike rade, ali ne za Rusiju ili Ukrajinu. Drugima se može oprostiti kad pričaju gluposti, ali ti si bio premijer. Moraš znati šta je sertifikat krajnjeg korisnika. Pokaži mi bar jedan takav sertifikat za Ukrajinu. Ne možeš, jer takvog sertifikata nema“, izjavila je potpredsednica vlade.

Podsetimo, Ninova je više puta saopštila da Bugarska od 2015. godine ne isporučuje oružje ni Ukrajini, ni Rusiji. Političarka je isticala i da neće podržati eventualnu odluku parlamenta da pruži vojnu pomoć Ukrajini, jer bi se time samo produžio oružani sukob.
Sa svoje strane, opoziciona poslanička grupa „Preporod“ više puta je skrenula pažnju da navodno Sofija zapravo isporučuje oružje, ali preko trećih zemalja, uglavnom Poljske.
Njen lider Kostadin Kostadinov rekao je da od pratilaca dobija mnogo fotografija na kojima se vidi kretanje teške tehnike poput tenkova.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
REGION
Bugarska: Ne prestaje debata o eventualnom slanju oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala