- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska: Ne prestaje debata o eventualnom slanju oružja Ukrajini

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Neslaganja u bugarskoj vladajućoj koaliciji povodom mogućnosti slanja oružja Ukrajini se nastavljaju: lider Demokratske Bugarske Hristo Ivanov zapretio je napuštanjem koalicije ako Sofija ne bude u stanju da se ponaša u skladu sa sopstvenim stavovima o evroatlanstkoj orijentaciji, dok je Socijalistička partija kategorički i dalje kategorički protiv toga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„To je rat od kojeg zavisi kako će izgledati međunarodni poredak u Evropi. Shvatajući to sve zemlje NATO, sa izuzetkom Mađarske, dostavljaju takvu pomoć.. Nacionalni interesi Bugarske ne ogledaju se u tome da mir nastupi kao rezultat uspešne vojne agresije Rusije, jer bi se u tom slučaju pojavila lista onih koji bi bili sledeći objekat ruske agresije u ovom ili onom obliku… “, rekao je Ivanov u parlamentu.

S druge strane, njihov koalicioni partner, Bugarska socijalistička partija, kategorički odbija da se saglasi sa isporukama oružja. Lider stranke Kornelija Ninova više puta je govorila da se zalaže za mir i da neće potpisati dokument o slanju vojne pomoći.
Protiv slanja oružja Ukrajini je i druga parlamentarna stranka „Preporod“ Kostadina Kostadinova. On je ogorčen jer poslanici ne diskutuju o slanju oružja u Irak i ne osuđuju aktivnosti Turske.

„Predstavnici evroatlantskog krila bugarske politike ćute o tome. Zbog čega? Zbog toga što je Turska – evroatlantska država i kada ona napada to onda nije rat već humanitarna operacija? Oni zbog toga ćute? Možemo li da zamislimo da se protiv Turske uvode sankcije zbog aktivnosti u Iraku? “, rekao je Kostadinov.

Prema njegovim rečima, „Preporod“ će podržati predlog o vojnoj pomoći Ukrajini, ali pod uslovom da poslanici Demokratske Bugarske sami dostave tu pomoć i pridruže se kao dobrovoljci.
On je potom izneo pretpostavku ko to insistira na isporukama oružja – oni koji žele da pokažu odanost američkoj ambasadi.
Kako je dodao, glasanje u parlamentu o toj temi nema nikakav značaj jer država ionako isporučuje Ukrajini oružje preko trećih država.
„Danas je sa aerodroma u Varni ponovo poleteo ukrajinski An-12 u Poljsku (zvanične potvrde informacija da Bugarska isporučuje Ukrajini oružje nema ali jutros je u Varnu iz poljskog Žešova zaista doleteo ukrajinski AN-12 prema podacima ‘Flajt radara’ ). A sada se ispred Dunarita (fabrika oružja) nalazi kolona ukrajinskih kamiona na utovaru. U fabrici 'Arsenal'' juče su takođe otpremili ogromnu količinu oružja. Naravno, oružje ne ide direktno u Ukrajinu, ono ide u Poljsku i Rumuniju a odatle se preusmerava “, rekao je on novinarima.
Podsetimo, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba koji boravi u poseti Bugarskoj pozvao je Sofiju da pruži Ukrajini vojnu pomoć.
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
RUSIJA
Potpredsednica bugarske vlade: Vojna pomoć Ukrajini znači nastavak sukoba, a mi se zalažemo za mir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala