- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Zašto srpski klubovi igraju baraž kad pravila nisu doneta?“

© Sputnik / Lola ĐorđevićLopta u obruču
Lopta u obruču - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
KK Crvena zvezda saopštila je da će zatražiti od ABA lige razjašnjenje situacije oko broja klubova iz jedne države koji mogu da nastupaju sledeće sezone.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Povod je baraž za popunu mesta u ABA 1 ligi u kojem će igrati Borac i Zlatibor koji je bizaran jer Borac ne da nije ispao iz ABA 1, već su iza njega na tabeli dva tima koja su takođe opstala, dok je Zlatibor osvojio ABA 2.
S druge strane, Makedonski MZT se plasirao direktno uprkos porazu u finalu ABA 2, a sve zbog toga što u prvoj ligi može igrati najviše pet klubova iz iste zemlje.
Košarkaši Zlatibora - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SPORT
Jadranska pravila su slavlje pokvarila /video/
Međutim, to pravilo se odnosi na aktuelnu sezonu 2021/2022, dok još nije dogovoren sistem za sledeću sezonu. Iz Zvezde su najavili da su moguće samo dve opcije, ali bez obzira na to koja bude izabrana, broj srpskih klubova može biti samo veći.
„Kao klub koji je suvlasnik ove lige sa ostalim klubovima učesnicima, smatramo da je postojeća situacija neprihvatljiva i neodrživa, i želimo da dobijemo konkretan odgovor na ovo pitanje (kako bi na vreme bila upoznata i košarkaška javnost) pre 30. aprila 2022. godine kada bi (potpuno nepotrebno i neopravdano) dva srpska kluba (Borac Čačak i Zlatibor Čajetina) trebalo da odigraju prvi meč razigravanja za opstanak (ili plasman) u prvi rang takmičenja regionalne lige!
Kako bismo razjasnili situaciju srpskoj košarkaškoj javnosti, u nastavku ovog zvaničnog saopštenja i stava kluba navešćemo činjenice zbog kojih smatramo da liga mora hitno da reaguje i otkaže predstojeće mečeve Borca i Zlatibora jer su nepotrebni!
KK Crvena zvezda mts podseća da je trenutno maksimalan broj klubova po jednoj državi 5 PET. Međutim, taj broj je definisan društvenim ugovorom i propozicijama takmičenja, ali za ovu (aktuelnu) sezonu 21-22.
Zato javno postavljamo pitanje, zbog čega dva srpska kluba, od kojih jedan (Borac) nije pretposlednji na tabeli prve regionalne lige, i drugi (Zlatibor) koji je osvojio drugu regionalnu ligu moraju da „razigravaju“ kada propozicije takmičenja za narednu sezonu još uvek nisu donete?!
Na sastancima klubova i sednicama Skupština tokom takmičarske sezone 21-22 zaključeno je da postoji potreba da se društveni ugovor menja. U radnoj verziji istog su dva predloga vezana za temu „nacionalnog ključa“ i broja klubova iz jedne države: Ili neće biti ograničenja i „nacionalnog ključa“, ili će maksimalan broj klubova u ligi od 14, biti 6!
Ta promena je neminovna i dogodiće se tokom leta, što znači da klubovi imaju mogućnost da izglasaju dve promene: Ili regionalna liga sa 14 klubova uz maksimalno 6 klubova iz jedne države, ili više neće biti nikakvog ograničenja (nacionalnog ključa)!
Zato još jednom javno pitamo i čelnike lige, ali i srpsku košarkašku javnost koju upoznajemo sa ovim problemom – Zašto srpski klubovi moraju da razigravaju kada maksimalan broj klubova iz jedne države za sledeću sezonu nije definisan i može biti samo veći, a ne manji?!
Smatramo da je na vođstvu regionalne lige da hitno reaguje do 30.04 i odredi smernice za nastavak „baraža“ jer dolazimo u realnu opasnost da već 30.04.2022. godine imamo neregularnu takmičarsku sezonu 2022-2023!
Da li će se po promeni pravila koja neminovno slede, poništiti baraž utakmice Borca i Zlatibora, a onda to doigravanje odigrati klubovi koji po plasmanu to treba da urade, nije pitanje za KK Crvena zvezda mts već za rukovodstvo lige i klubove SUVLASNIKE lige.
Kao klub koji je zainteresovan za razvoj i napredak ove lige, imamo svaku odgovornost da ukažemo na nepravilnosti ove vrste, što i činimo, posebno one koje direktno utiču na regularnost takmičenja!
KK Crvena zvezda je u više navrata predlagala da se ukine maksimalan broj klubova iz jedne države, i da oni klubovi koji sportskim rezultatom izbore plasman u ABA 1 ligu budu i učesnici ABA 1 Lige.
O daljim koracima i epilogu ovog slučaja KK Crvena zvezda će i dalje obaveštavati javnost, a u kom smeru regionalna liga želi da ide – videćemo već 30. 4. 2022. godine!", navodi se u saopštenju KK Crvena zvezda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala