- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mere za smanjenje rizika od zapadnih sankcija: Rusija aktivnije prelazi na obračune u rubljama

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Moskva je blagovremeno preduzela mere da smanji rizike delovanja Zapada, aktivnije se prebacuje na obračune u nacionalnim valutama, izjavio je direktor četvrtog departmana Zajednice nezavisnih država (ZND) Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Blogovremeno smo počeli da preduzimamo mere za smanjenje rizika povezanih sa faktički beskrupuloznim aktivnostima Zapada u globalnoj ekonomiji“, prokomentarisao je Gončar kako se kriza u odnosima Rusije i Zapada održava na saradnju Moskve sa Azerbejdžanom i Jermenijom.

Prema dostupnim ekspertskim procenama, „oko 30 odsto celokupne trgovine između Rusije i Azerbejdžana odvija se u rubljama“, naglasio je diplomata u intervjuu za Sputnjik.
„Na samu arhitekturu rusko-azerbejdžanskih ekonomskih veza uglavnom malo utiču spoljni negativni faktori i brzo se prilagođava nestandardnim situacijama“, dodao je on.
Kako kaže, Rusija ostaje među vodećim ekonomskim partnerima Bakua i zauzima prvo mesto među uvoznicima azerbejdžanskih naftnih derivata.
„Aktivno se traga za novim mogućnostima saradnje sa Jerevanom“, rekao je Gončar.
S tim u vezi, podsetio je da je o tim pitanjima razgovarano tokom pregovora održanih u Moskvi 11. i 12. aprila sa rukovodstvom Ministarstva za ekonomski razvoj, Ministarstva industrije i trgovine, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za digitalni razvoj Rusije, koji su održani sa jermenskim ministrom ekonomije Vahanom Kerobjanom.
Razmatranje te teme nastavljeno je na i najvišem nivou, posebno na sastancima jermenskog premijera Nikola Pašinjana sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i ruskim premijerom Mihailom Mišustinom 19. i 20. aprila, podsetio je in.
„Dogovorili smo se da u okviru međusobne trgovine proširimo upotrebu nacionalnih valuta. Jerevan je već počeo da plaća gas u rubljama“, konstatovao je diplomata.
Istovremeno, Gončar je napomenuo da su Ženevske diskusije o Južnom Kavkazu, čija je nova runda trebalo da se održi u martu, pauzirane na inicijativu UN, EU i OEBS-a.
Prema njegovim rečima, „partneri“ su zapravo uzeli za taoca najvažniji pregovarački format za regionu, što bi moglo imati posledice po Južni Kavkaz. Sva odgovornost za prekid pregovora je u potpunosti na njima, zaključio je on.
Ženevske diskusije o odnosima između Gruzije, Južne Osetije i Abhazije vode se od 2008. godine. Kopredsedavajući su UN, EU i OEBS, uz učešće Rusije i SAD. Diskusije su i jedna od platformi za dijalog između Rusije i Gruzije, između kojih ne postoje diplomatski odnosi.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
RUSIJA
Zašto je doneta odluka da neprijateljske zemlje plaćaju gas u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala