- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto je doneta odluka da neprijateljske zemlje plaćaju gas u rubljama

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku da se gas, koji se isporučuje neprijateljskim zemljama, plaća u rubljama kako Rusiji zbog sankcija ne bi bili oduzeti dolari i evri isplaćeni za gas, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je u intervjuu za televiziju „Rusija 1“ rekao da odluka da se gas plaća u rubljama nije doneta da bi se nekome zadao udarac, već da bi se osigurala ruska trgovina, kako Rusiji ne bi oduzeli dolare i evre isplaćene za gas.

„Šta se desilo? Vidimo takvu pomamu sankcionisanih hobija – na Rusku Federaciju sada pada najveći sankcioni teret u istoriji. I pored toga, kao što znate, zaplenjene su naše devizne rezerve koje su bile u drugim zemljama“, objasnio je portparol ruskog lidera.

Rusija računa na zdrav razum Evrope

Kako kaže, Rusija se nada da će evropski partneri pokazati zdrav razum i da neće gaziti sopstvenu ekonomiju u pogledu plaćanja gasa u rubljama.
S tim u vezi, ocenio je da se aktuelni „sankcioni bal“ odvija na račun samih Evropljana.
„I po pravilu, račun za sve to ispostavlja se iz Vašingtona“, dodao je portparol Kremlja.
„Stoga bi verovatno bilo u najmanju ruku nelogično i glupo polaziti od nekakvih efemernih političkih interesa i gaziti po sopstvenoj ekonomiji. Ali ipak, računamo na najbolje. Računamo na najbolje, oslanjamo se na zdrav razum partnera koji kupuju naš gas“, odgovorio je Peskov na pitanje da li bi gas iz Rusije mogao da bude blokiran ako evropski partneri ne pristanu na nove uslove plaćanja.
Prema njegovim rečima, evropske kompanije će moći brzo da otvore račune u rubljama za plaćanje gasa.
„Ne želimo da komplikujemo život našim klijentima. Rusija je uvek bila pouzdani isporučilac i vrednuje svoju reputaciju pouzdanog snabdevača gasom. Naravno, ne želimo da radimo ništa što bi potkopalo tu reputaciju. Zato će sve biti brzo, jasno i razumljivo“, objasnio je on.
To su nova pravila, treba ih poštovati, kaže Peskov. „De fakto se ništa neće promeniti za evropske kompanije, de jure će to biti drugačiji sistem“, konstatovao je portparol.

Moskva mora da se zaštiti od rizika

On je podsetio da će isporuke koje se obavljaju posle 1. aprila biti plaćene „otprilike krajem meseca ili početkom sledećeg, odnosno u maju”.

Portparol ruskog predsednika je naglasio da Rusija apsolutno nikome ne preti, ali da je u trenutnim neprijateljskim uslovima u obavezi da se zaštiti od rizika.

„U svetlu tog rastućeg nepoverenja u rezervne valute, predsednik Vladimir Putin je izneo ideju o potrebi, pre svega, zaštite od rizika, kako ne bi ponovo pokušali da nas opljačkaju“, precizirao je on.
Peskov je takođe izrazio uverenje da će sistem za plaćanje gasa u rubljama biti proširen i na drugu rusku robu za izvoz.

„Erozija poverenja“ u dolar i evro

Danas se u svetu ubrzava „erozija poverenja“ u dolar i evro, koji su uvek bili kičma za sve više zemalja, mnoge zemlje sumnjaju u njihovu pouzdanost i razvijaju međusobne proračune u nacionalnim valutama, konstatovao je Peskov.

„Sve je više zemalja koje sumnjaju u pouzdanost dolara i evra, one teže da razvijaju mogućnosti za međusobne proračune nacionalnih valuta. Ovaj proces se ne može zaustaviti, on će ići uzlaznom putanjom“, smatra on.

Prema njegovim rečima, očigledno je da će biti moguće da se dođe do „nekog novog sistema koji se razlikuje od Bretonvudskog sistema”.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je pretgodno doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Peskov: Zapad mora da shvati da će gas morati da plaća u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala