- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronomi pronašli novu vrstu eksplozije belih patuljaka

CC0 / piksabej / Kosmos
Kosmos - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
Pratite nas
Tim astronoma je primetio novu vrstu zvezdane eksplozije koja se zove mikro-nova. Ovi procesi se dešavaju na površini određenih zvezda i mogu izgoreti oko 3,5 milijardi zvezdanog materijala veličine nekoliko milijardi Velikih piramida u Gizi.
Nedavno otkriveni fenomen se dešava na površini zvezda belih patuljaka koje aktivno uzimaju materijal od bliskog binarnog saputnika. Ova akumulacija materijala dovodi do termonuklearne eksplozije, mikro-nove.

„Otkrili smo i identifikovali po prvi put ono što nazivamo mikro-novom. Fenomen dovodi u pitanje termonuklearne eksplozije u zvezdama. Mislili smo da znamo kako do toga dolazi, ali ovo otkriće ukazuje na potpuno novi način da ih postignemo“, kaže astrofizičar Simon Skaringi sa Univerziteta Duram u Velikoj Britaniji.

Otkriće je napravljeno uz pomoć veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije (ESO).
Mikro-nove su izuzetno moćni događaji, ali su male u astronomskim razmerama. Kako je objavio ESO, one su mnogo manje energične od zvezdanih eksplozija poznatih kao nove, za koje astronomi znaju vekovima. Obe vrste eksplozija se dešavaju u belim patuljcima, mrtvim zvezdama koje kruže oko našeg Sunca, malim kao Zemlja.

„Takve detonacije uzrokuju da cela površina belog patuljka gori i sija nekoliko nedelja“, objašnjava astronom i koautor studije Natali Degenar.

Ove nove mikro-nove muče astronome kad je reč o znanju o zvezdama koje eksplodiraju i koje mogu biti brojnije nego što se ranije mislilo.
„To samo pokazuje koliko je univerzum dinamičan. Ovi događaji mogu biti prilično česti, ali zato što su tako brzi da ih je teško uhvatiti u akciji“, objašnjava Skaringi.
Skaringi opisuje da su „mikro-nove, kao i klasične nove, rezultat termonuklearnog curenja. To jest, akumulacije materijala na površini belog patuljka do temperature i pritiska koji su dovoljno jaki da se zapali. Kada se to dogodi, sveže gorivo se sagoreva, vodonik se pretvara u helijum u procesu.“
Međutim, autori studije objavljene u časopisu „Nejčer“ objašnjavaju da je potrebno više posmatranja sličnih eksplozija i detaljnog teorijskog modeliranja da bi se utvrdilo šta zapravo pokreće ove događaje.
Par galaksija zvanične oznake VV689 formirale su anđeoska krila  - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Anđeoska krila“: Teleskop Habl snimio neobičnu pojavu u svemiru /foto/
Snimak ekrana sa video-snimka snimljenog „Subaru“ teleskopom na Havajima, koji prikazuje čudnu sjajnu spiralu na nebu iznad Mauna Kea - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misteriozni vrtlog proleteo iznad Havaja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala