- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vode Rusije - tri okeana i trinaest mora koji život znače /video, foto/

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaBelo More
Belo More - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Teritoriju Rusije zapljuskuje trinaest mora koja su deo tri okeana. Jedno od njih je i Kaspijsko, koje nije povezano sa okeanom. Sva mora imaju svoje specifičnosti, geološke i prirodne karakteristike i čine fascinantnu prirodu Rusije.

Severni ledeni okean

Ovom okeanu pripada najveći deo mora Rusije, čak šest. Ponekad se računa i Pečorsko more koje formalno pripada vodama Barencovog mora.

Barencevo more

Pristup Barencovom moru imaju Rusija i Norveška. Ruskoj teritoriji pripada Koljsko poluostrvo sa Murmanskim rejonom, Nova Zemlja, Zemlja Franca Jozefa i Špicberška ostrva. Graniči se i sa Belim i Karskim morem. Barencovo more se nalazi iza polarnog kruga i najtoplije je more Severnog ledenog okeana. Do dve trećine njegove površine je pod ledom. Najveća ruska luka u ovom delu je Murmansk, a najveće reke su Pečora i Indiga.

Karsko more

Karsko more je jedno od najhladnijih i najsloženijih za izučavanje. Tokom cele godine je pokriveno ledom. Deo ovog mora je obala Franca Jozefa i Nova Zemlja, ostrva Vajgač i Gejberg. Najviše vode donose sibirske reke Ob i Jenisej.

Belo more

Belo more je unutrašnje more Severnog ledenog okeana i skoro se u potpunosti nalazi iza polarnog kruga. Zimi je pokriveno ledom koje nestaje tokom leta. Najveći zalivi su: Kandalakški, Onegaški, Dvinski i Mezenski. Najveće reke su Severna Dvina, Kem, Onjega i Mezen. U luci Severodvinsk se grade nuklearne podmornice. Najpoznatije luke se nalaze u Arhangelskoj oblasti i republici Karelija: Arhangelsk, Belomorsk, Kandalakša i Onjega.

Laptevsko more

Laptevsko more zapljuskuje severne obale Sibira, poluostrvo Tajmir, Severnu Zemlju i Novosibirska ostrva. Skoro je tokom cele godine prekriveno ledom. Ovde je zastupljena arktička kontinentalna klima. U deltama reka se stanovništvo bavi ribolovom, dok je proizvodnja nafte zastupljena u gradu Tiksi.

Istočnosibirsko more

U Istočnosibirskom moru je polarna klima. Zato je skoro cele godine pokriveno ledom. Reljef obale je veoma složen jer se sastoji od planina. Glavna luka je Pevek u Čukotskom autonomnom okrugu. Najveće reke su Kolima, Azaleja i Hroma. Između plutajućeg leda prolazi Severni morski put.
© Sputnik / Maksim Deminov / Uđi u bazu fotografijaMedved na obali Istočnosibirskog mora
Medved na obali Istočnosibirskog mora  - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Medved na obali Istočnosibirskog mora

Čukotsko more

Nalazi se između Čukotskog poluostrva i Aljaske, najpoznatije ostrvo je Vrangel. Klima je polarna, a tokom leta led nestaje. U jugoistočnom delu, u Beringovom moreuzu, se dešava da temperatura bude u plusu. Razmena vode se odvija pretežno sa Tihim okeanom, vodu donose reke Amguema i Noatak.

Atlantski okean

Crno more

Crno more pripada pored Rusije, Ukrajini, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Gruziji i Abhaziji. U istoriji je imalo važnu stratešku, vojnu, transportnu i industrijsku ulogu. U Rusiji je na Crnom moru veoma razvijen turizam, najpoznatije letovalište je grad Soči. Najveće luke i industrijski centri su Novorosijsk i Kerč, a najveće reke Dunav, Dnjepar i Dnjestr. Led se formira samo u severozapadnom delu.

Azovsko more

Najmanje i najpliće more, ne samo u Rusiji, nego i u celom svetu. Klima je kontinentalna, a led se ne formira svake godine. Najviše vode ovom moru donose reke Kubanj i Don. Stanovništvo se u Rostovskoj oblasti bavi ribolovom i turizmom. Najveći gradovi su Jejsk, Taganrog i Kerč.

Baltičko more

Unutrašnje more koje je sa svetskim okeanom povezano preko severa. Zapljuskuje obale Baltičkih zemalja, Skandinavije, Poljske i Nemačke. Smatra se plitkim morem, zbog čega je temperatura vode na obali često viša nego u otvorenim vodama. U njega se uliva više od dve stotine reka, a najveću količinu vode donose reke Neva, Neman, Visla i Daugava. Dobro su razvijene transportne veze u velikim lukama kao i ribolov. Najveći ruski gradovi su: Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Baltijsk i Viborg.

Tihi okean

Japansko more

Japansko more umiva obale Primorja, Sahalina i Japanskih ostrva. Obala je planinska, a najveći zalivi su: Petar Veliki, Vladimir i Severna Gavanj. Klima je umerena. Najveće reke su: Rudnaja, Samarga, Partizanskaja i Tumnin, a luke - Vladivostok i Nahotka. U ovim krajevima je razvijen ribolov.

Beringovo more

Beringovo more se nalazi između Azije i Amerike. Najveće je i najdublje more u Rusiji, pripada Čukotskom autonomnom okrugu i Kamčatki. Klima je subarktička i pod uticajem vetrova sa Arktika. Glavne reke su Jukon i Anadir.

Ohotsko more

Povezanoje sa Japanskim morem i Tihim okeanom. Kamčatka, Sahalin i Kurilska ostrva se izlaze na Okotskom moru. Klima je monsunska, ali temperature su veoma različite na severu i jugu. Glavne ruske luke su Magadan, Severo-Kurilsk i Korsakov.

Kaspijsko more

Kaspijsko more je unutrašnje i formalno se smatra jezerom. Nema vezu sa okeanom, iako je ta veza ranije postojala. U njega se uliva više od sto reka, od kojih je najveća Volga. Obala varira od oštre do ravne, a dominira suptropska klima. Najveći primorski gradovi su Mahačkala, Kaspijsk i Derbent.
Međutim, nedostatak povezanosti sa okeanom nije njegova jedina karakteristika. Naučnici proučavaju jaka kolebanja u nivou mora. U prošlom veku je nivo mora pao za više od dva metra, ali onda, suprotno prognozama, ponovo je počeo da raste.
Obala Azovskog mora - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
RUSIJA
Blatni vulkani i smrtonosni virovi: Tajne Azovskog mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala