- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predrag Popović: Nelegalno je da poslanici zakažu sjednicu Skupštine

© AP Photo / Risto BozovicSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Poslanici Skupštine Crne Gore ne mogu zakazati sjednicu, jer je to nadležnost šefa parlamenta ili ovlašćenog potpredsjednika, tako da je zakazivanje zasijedanja 28. aprila na Cetinju nelegalno, kaže nekadašnji potpredsjednik Skupštine Predrag Popović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Popović, koji je funkciju potpredsjednika Skupštine obavljao od 1998. do 2001. godine, objašnjava za Sputnjik da je odluka 46 poslanika da, protivno Poslovniku Skupštine, za 28. april zakažu sjednicu na kojoj bi trebalo da se bira nova vlada slučaj bez presedana.
To, kako kaže, otvara prostor svakome ko obezbijedi natpolovičnu poslaničku podršku da bez proceduralnih prepreka realizuje u parlamentu svoje ciljeve.
Popović ističe da poslanici ni u redovnom, ni u vanrednom zasjedanju ne mogu zakazati sjednicu, jer je to isključiva nadležnost šefa parlamenta ili ovlašćenog potpredsjednika – tako je predviđeno zakonskim i poslovničkim odredbama.

Poslanici ne mogu zakazati sjednicu

On ukazuje da grupa poslanika, najmanje trećina njih, u vanrednom zasjedanju Skupštine, kao podnosilac zahtjeva za održavanje sjednice određuje njen dnevni red i termin koje je predsjednik parlamenta u obavezi da uvaži, ali da oni ne mogu zakazati sjednicu, te da je to isključivo pravo predsjednika ili presjedavajućeg.
Poslanici klubova „Crno na bijelo” (Građanski pokret URA i CIVIS), Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokratske partije (SDP) – Albanske koalicije „Jednoglasno“ i Socijalističke narodne partije (SNP) zakazali su plenum na kom će se birati vlada mandatara Dritana Abazovića (GP URA), a kojim će, kako su naveli, predsjedavati treći potpredsjednik Ervin Ibrahimović (BS). Sve to uslijedilo je nakon što je Strahinja Bulajić (DF), koji je nakon smjene Alekse Bečića (Demokrate) rukovodio parlamentom kao potpredsednik, odbio da zakaže sjednicu.
„Parlament je sad u redovnom zasjedanju i ovlašćeni predlagači, u ovom slučaju grupa od 46 poslanika, mogu samo da podnesu zahtjev za sazivanje sjednice, koju opet mogu zakazati samo predsjednik parlamenta ili, kao u trenutnim okolnostima, ovlašćeni potpredsjednik. Šta se dešava ako potpredsjednici neće da zakažu sjednicu, to nije definisano ni Ustavom, ni Poslovnikom Skupštine, ni zakonima”, objašnjava Popović.
Tim potezom poslanika je prekršen Poslovnik, koji propisuje da sjednicu saziva predsjednik Skupštine, odnosno predsjedavajući (potpredsjednik koji ga mijenja), čime je otvoreno pitanje ustavnosti i zakonitosti budućih odluka parlamenta.
„Čak iako je Strahinja Bulajić dao ostavku na mjesto predsjedavajućeg Skupštine, i na mjesto poslanika, čime je na neki način dao šlagvort poslanicima da urade ovako nešto, opet je to zakazivanje sjednice nelegitimno. Jeste njihov zahtjev legalan, ali nije na njima da zakazuju sjednicu. Dakle, iako je Bulajić dao ostavku, on se pita o zakazivanju sjednice, jer Skupština treba da usvoji njegovu ostavku na mjesto potpredsjednika i poslanika. Nije mi jasno zašto tih 46 poslanika nije tražilo da sjednicu zakaže neko od ostala dva potpredsjednika Skupštine Branka Bošnjak ili Ervin Ibrahimović”, pita se Popović.

Pravna praznina

On konstatuje da je 46 poslanika iskoristilo pravnu prazninu, a dodaje da će oni koji se protive tome sigurno iskoristiti određene mehanizme kako bi pravno osporili donesenu odluku.

„O tome će morati da odlučuju nadležni organi – sudovi, Ustavni ili Upravni, koji će ocijeniti validnost budućih odluka parlamenta”, kaže Popović.

Zbog poteza nove većine Prava Crna Gora je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivičnu prijavu protiv 46 poslanika jer su, kako tvrde, „organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja krivičnih djela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja, te krivičnih djela protiv državnih organa i ustavnog poretka”.
Krivičnu prijavu najavljuju i iz Demokrata, protiv 46 poslanika, zbog, kako tvrde, nezakonitog zakazivanja sjednice, ali i protiv Ibrahimovića jer je, kako navode, pristao da predsjedava tako zakazanom sjednicom.
Tvrde i da je saziv za sjednicu koja je zakazana za 28. april na Cetinju koncipiran suprotno Poslovniku.
Parlament bi trebalo da se izjasni o još jednom zahtjevu, koji je odlazeći premijer Zdravko Krivokapić prekjuče uputio Bulajiću – da se za 5. jun zakaže sjednica na kojoj bi se birala prelazna vlada.
Krivokapić je sinoć na Tviteru pozvao SDT da hitno reaguje po službenoj dužnosti, kao i po krivičnoj prijavi koja je podnijeta protiv 46 poslanika.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
REGION
Krivokapić pozvao Tužilaštvo da reaguje po krivičnoj prijavi protiv 46 poslanika
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
REGION
DF: Abazović i Joković su izdali narod, a sad će postati Milove ikebane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala