- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Milijarde rubalja više: Koliko će crnog zlata Azija kupiti od Rusije

© Sputnik / Alexey KudenkoRuska Rublja
Ruska Rublja - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2022
Pratite nas
Ruska nafta poteći će u Južnu Aziju. Indija je kupila najmanje tri miliona barela nafte tipa Urals, a Moskva je spremna da poveća isporuke. Razmatraju se ugovori sa Indonezijom i drugim zemljama u regionu. Međutim, dok cene rastu, za nove pravce izvoza mogu se napraviti i popusti.
"Bićemo spremni da isporučimo Indiji bilo koju robu koju ona želi da kupi. Naći ćemo način da prevaziđemo veštačke prepreke stvorene nezakonitim unilateralnim sankcijama Zapada", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora u Nju Delhiju. To znači da će u uslovima isključenja nekoliko velikih ruskih banaka iz SVIFT-a tranše ići kroz sistem prenosa finansijskih poruka Centralne banke (SPFS). Ministar je, između ostalog, imao u vidu i naftne transakcije.

Rublje i rupije

Nedelju dana ranije predstavnik indijske vlade koji je želeo da ostane anoniman rekao je novinarima da će zemlja povećati uvoz ruske nafte. Pritom uz popust, pošto se ekonomija posle pandemije teško pridiže na noge. Tri miliona barela je već kupljeno. Prema izveštajima indijskih i zapadnih medija, Rusija je ponudila cenu 20 odsto manje od svetskih. Prema navodima Blumberga, nafta tipa Urals će se prodavati za 57 dolara po barelu, navodi komentatori RIA Novosti Dmitrij Jermakov.
Indija se nije pridružila sankcionom pritisku. Uprkos pozivima SAD da se izbegnu poslovi sa Rusijom, zvaničnici kažu da su energetski ugovori zakonsko pravo i da nemaju veze s politikom. Pored toga, za zemlju koja uvozi 85 odsto nafte koja joj je potrebna skok svetskih cena je ozbiljan problem. Ugovor sa popustom bi joj baš dobro došao.
Istina, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagčine ne otkriva kolike količine nafte tačno stižu: „Razmatramo sve ponude na svetskom tržištu. Ne mislim da je Rusija veliki dobavljač“, kaže on.
Moskva zasad takođe ne komentariše brojke iz sporazumu. Međutim, potpredsednik Vlade Aleksandar Novak je izjavio da se izvoz domaće nafte i naftnih derivata u Indiju približio iznosu od milijardu dolara. I naglasio: „Postoje dobre mogućnosti za povećanje ovog pokazatelja.”
„Rosnjeft” će potpisati ugovor sa najvećom naftnom i gasnom korporacijom u zemlji – IndianOil, tvrdi Blumberg. Količine će iznositi najmanje 15 miliona barela godišnje. IndianOil je odbio da komentariše ovu informaciju. Ali oni koji prate vesti iz tog sektora izveštavaju da je od početka marta došlo do značajnog povećanja isporuka ruske nafte Indiji.
Vašington je već upozorio Nju Delhi na „veliki rizik“ u slučaju značajnog povećanja uvoza ruske nafte, piše Rojters. Istovremeno, SAD se ne protive samoj činjenici kupovine i dozvoljavaju „blago povećanje isporuka“ pošto Džo Bajden vidi Indiju kao ključnog partnera protiv rastućeg uticaja Kine u Aziji.

Novo tržište za Rusiju

Interesovanje pokazuju i druge zemlje Južne i Jugoistočne Azije. „Postoji mogućnost da se kupi sirova nafta po dobroj ceni“, kaže direktor indonežanske državne kompanije za naftu i gas PT Pertamina Nike Vidjavati. „Koordiniramo akcije sa Ministarstvom spoljnih poslova i sa Bankom Indonezije”, dodaje on.
Isplate bi, smatra Vidjavati, mogle ići preko Indije. Uveren je da u tim poslovima neće biti političkih problema, dok kompanije koje u njima učestvuju nisu pod sankcijama. Ali ne može se isključiti zapadni pritisak već nakon što se ugovor sklopi, kako je to bilo s kineskim Huavejom koji je isporučivao smartfone Iranu..
"Ne znam da li će neko od azijskih uvoznika moći da kupi rusku naftu. „Šel” je to uradio, a posledice su poznate", objašnjava trgovac sa Dalekog istoka (njegovo ime nije otkriveno) medijskom holdingu S&P „Global”, imajući u vidu izjavu koncerna o momentalnom prekidu spot nabavke ruske sirove nafte.
Ipak, prodaja u Aziji ide. „Izgleda da će Azija postati glavno tržište ruske nafte, koja je nekada išla u Evropu“, ističe jedan od najuglednijih stručnjaka za globalnu energetiku, autor kultne knjige „Eksploatacija nafte“ Danijel Jergin. Kompanija „Vorteksa” koja prati kretanje tereta u realnom vremenu takođe tvrdi da se ruska nafta kreće u Aziju. Njen izvoz u Evropu je u martu pao za 280.000 barela dnevno - na 1,3 miliona. Dnevne isporuke u Aziju porasle su za 220.000 barela.
Azija je 2021.godine kupovala samo pet odsto od obima izvoza ruske sirove nafte. Glavni kupac je Kina –1,6 miliona barela dnevno. Poređenja radi, Indija je kupila 43 hiljade barela. Ostali veliki uvoznici su Južna Koreja i Japan. U novoj realnosti brojke će se verovatno značajno povećati.

Sa Bliskog istoka na Daleki

U međuvremenu, naftne tarife su za oko 80 odsto više nego pre godinu dana. Možda će spot cene porasti još više, jer je potražnja porasla usred ograničenih isporuka, kažu trgovci. Tako će Saudijska Arabija podići cene već u maju. Na primer, kompanija „Saudi Aramko” je povećala tarifu nafte tipa Arab lajt za azijske partnere za više od devet dolara po barelu. Arapske države su u privilegovanom položaju: zemlje Zapada, koje imaju jedva dovoljno sopstvenih rezervi energenata dolaze na Bliski istok ispružene ruke.
Ali zahtev Džozefa Bajdena za pregovore o cenama gasa ignorisale su Saudijska Arabija i UAE. Za zemlje Bliskog istoka, Azija ostaje glavno tržište za naftu i gas. Tako Katar, na čije je isporuke tečnog prirodnog gasa računala Nemačka, ne namerava da se zbližava sa EU. „Ne mislim da smo u mogućnosti da pružimo hitnu pomoć Evropi. Niko neće zameniti Rusiju u snabdevanje energijom“, izjavio pred početak međunarodne konferencije „Doha forum” ministar energetike Saad al-Kabi. Kasnije je pojasnio da će Katar moći da isporučuje velike količine LNG-a Evropskoj uniji najranije za pet godina.
I u samoj Evropi priznaju da je skoro nemoguće brzo pronaći alternativne izvore. Šef austrijskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg se čak izjasnio protiv gasnog embarga sa Rusijom.
Istovremeno, u Južnoj i Istočnoj Aziji takođe shvataju rizike zbog pretnje sekundarnim sankcijama. Stoga će azijske zemlje tražiti maksimalne popuste od Rusije. Međutim, malo je verovatno da će odustati od proširenja ugovora.
„U sadašnjim uslovima, isplativo je kupovati rusku naftu, ne stavljajući sva jaja u jednu korpu i diversifikujući strukturu ponude. Blokiranje isporuka crnog zlata iz Rusije samo će izazvati deficit na globalnom tržištu i povećanje cena koje azijskim potrošačima nije potrebno”, kaže industrijski stručnjak Leonid Hazanov.
On podseća da Indija i Kina kupuju kalijum hlorid od preduzeća „Beloruskalija” koje je pod sankcijama, što znači da mogu da urade isto i sa naftom. "Naći će načine da zaobiđu ograničenja i prepreke. Naravno, sankcije mogu imati određeni uticaj na postupke određenih azijskih kompanija zainteresovanih za kupovinu. Ipak, malo je verovatno da će sve one poslušati Bajdena ili evropske zvaničnike", zaključuje Hazanov.
Ekspert smatra da će prodaja nafte tipa Urals sa popustom od skoro 35 dolara u odnosu na cenu nafte tipa Brent u svakom slučaju doneti dobre prihode saveznom budżetu. Osim toga, naftom i gasom ne trguje država već ruske komercijalne kompanije. Čak i u trenutnoj geopolitičkoj situaciji, one sigurno računaju na dobar profit. Pored toga, na geografiju transakcija može uticati i logistika koja je sada izuzetno komplikovana kaad je reč o Evropi.
"U martu smo zabeležili snažan rast izvoza ruskih tečnih ugljovodonika. Čak i sa popustom, cena prodaje nafte u Aziju je mnogo veća nego u januaru. Profit od ugovora može biti mnogo veći nego što je planirano u budżetu Rusije za 2022.godinu“, kaže zamenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Aleksej Grivač.
Što se tiče gasa, analitičar napominje da je situacija komplikovanija. Spot cene su dugo bile izuzetno visoke širom sveta, posebno za LNG. Azijske kompanije su zainteresovane za snabdevanje cevovodnim gorivom iz Rusije, koje potom mogu preprodati na evropsko tržište. Zbog toga je malo verovatno da će oslabiti protok gasa iz Sibira u Aziju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala