- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici, grupa Centar - Sputnik Srbija

UŽIVO Oružane snage Ukrajine prilikom povlačenja uništavaju mostove u Harkovskoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 819. Oko 40 odsto Volčanska u Harkovskoj oblasti je pod kontrolom ruskih snaga. Čak ako i bude obnovljen ritam vojnih isporuka Kijevu, to neće promeniti dinamiku na frontu, rekao je Peskov i dodao da je položaj kijevskih snaga na frontovima nepovoljan i da je ukrajinska vojska u teškoj situaciji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:26 22.05.2024
SAD ne podržavaju napade Ukrajine u dubinu ruske teritorije, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Što se tiče podrške i omogućavanja napada van Ukrajine, to nije ono što mi radimo. Ali Ukrajina će morati i donosiće sopstvene odluke. A ja želim da budem siguran da će imati potrebnu opremu“, rekao je Blinken.
16:42 22.05.2024
Oružane snage Ukrajine prilikom povlačenja uništavaju mostove u Harkovskoj oblasti – tako su uništeni mostovi preko reke Volčja u Volčansku, saopštio je šef ruske administracije Vitalij Gančev.
„Ne samo da za sobom uništavaju mostove – oni granatiraju sela, ulice i kuće gde misle da više nema pripadnika ukrajinskih oružanih formacija“, rekao je Gančev.
15:48 22.05.2024
Građani mesta Kamenka-Dnjeprovska u Zaporoškoj oblasti počeli su da se obraćaju za medicinsku pomoć zbog simptoma trovanja nakon ukrajinskog granatiranja, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
15:10 22.05.2024
Kako je saopštila pres-služba Federalne medicinsko-biološke agencije, nivo radijacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani nakon napada ukrajinskog drona ostaje u normalnim vrednostima.
Oglasila se i pres-služba nuklearke, koja je poručila da je granatiranje civilnog stanovništva, kao i Zaporoške nuklearne elektrane i njene infrastrukture nedopustivo i očigledno predstavlja teroristički akt.
14:52 22.05.2024
Oružane snage Ukrajine izvele su napad dronom-kamikazom na teritoriju transportnog odeljenja Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je pres-služba nuklearke.
„Napadi na nuklearku i njenu infrastrukturu su nedopustivi i predstavljaju teroristički akt“, navodi se u saopštenju.
Kako je saopšteno, nema povređenih ni velike materijalne štete.
Pres-služba je podsetila da je ranije, u protekla dva dana, izvedeno više napada bespilotnim letelicama na stambene objekte u gradu Energodar, pored kojih se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana.
14:14 22.05.2024
Ruska grupa „Sever“ je poslednjih dana uspela da proširi liniju fronta na istočni deo Harkovske oblasti, saopštio je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.
Prema njegovim rečima, pod kontrolom ruskih snaga je skoro 300 kvadratnih kilometara teritorije oblasti.
On je dodao da su ruske snage oslobodile 49 naselja u Harkovskoj oblasti, od čega 36 u Kupjanskom okrugu, a 13 u severnom delu regiona.
14:03 22.05.2024
Kijev bi mogao da napadne duboko u teritoriju Rusije zapadnim oružjem i da se pravi da se to desilo slučajno, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine Vladimir Ogrizko.
„Pogledajte šta se u poslednje vreme dešava u Harkovu! Mislim da je vreme da se kaže direktno – ili smo ozbiljni partneri i Zapad će prestati da se plaši sopstvene senke, daće nam zeleno svetlo i Ukrajina će početi aktivno da suzbija vojne objekte odgovarajućim oružjem u dubinu Rusije, ili ćemo biti primorani da napadamo sami, praveći se da je tako ispalo slučajno“, rekao je bivši diplomata u intervjuu za „Telegraf“.
13:59 22.05.2024
Švajcarska će ograničiti vazdušni prostor iznad Lucerna u periodu od 13. do 17. juna za obezbeđivanje mirovne konferencije na visokom nivou o Ukrajini, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveznog veća zemlje.
Takođe se dodaje da će za obezbeđivanje konferencije biti angažovano do četiri hiljade vojnika.
Švajcarska će 15. i 16. juna održati konferenciju o Ukrajini nedaleko od Lucerna. Rusija neće prisustvovati konferenciji. Na sastanak je pozvano oko 160 država. Ambasador Rusije u Bernu Sergej Garmonjin ranije je izjavio da Rusija neće učestvovati ni u kakvom formatu na konferenciji, čija je svrha da se Moskvi postavi ultimatum.
13:29 22.05.2024
Posle napada ukrajinskih oružanih snaga na grad Kamenka-Dnjeprovska u Zaporoškoj oblasti granatama američke proizvodnje, stanovnici su počeli da se obraćaju lekarima sa simptomima trovanja, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog pokreta Sergej Lebedev, pozivajući se na izvore.
On je dodao da su stanovnici grada javili da je bilo puno dima i to otrovnog. Ljudi su počeli da se javljaju lekarima, jer su teško disali i bilo im je muka, objasnio je sagovornik agencije.
12:38 22.05.2024
Najnoviji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane:
Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske oslobodile su Kleščejevku;
Grupa snaga „Centar“ tokom prethodnog dana poboljšala je položaje duž linije fronta, odbijeno je sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;
Grupa „Sever“ napredovala je u dubinu odbrane ukrajinske vojske, koja je tokom prethodnog dana izgubila gotovo 255 vojnika i raketni sistem „grad“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 420 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“;
Jedinice grupe snaga „Istok“ zauzele su povoljnije linije i uništile dve brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane;
Južna grupa snaga ruske vojske uništila je ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Grupa snaga „Sever“ odbila je tokom prethodnog dana tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području sela Lipci i Volčanska;
Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 365 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe snaga ruske vojske;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinske vojske;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“ gotovo 125 vojnika;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 34 drona, 2 avionske bombe „hamer“ i 1 projektil „hajmars“ Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 130 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“.
12:29 22.05.2024
Ukrajinska vojska izvela je napad bespilotnom letelicom na civilnu infrastrukturu Energodara u Zaporoškoj oblasti, saopštila je administracija grada na Telegramu.
12:27 22.05.2024
Ruske snage oslobodile su naselje Kleščejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:32 22.05.2024
Ruska vojska je dronom izvela napad na vojnu luku Očakova u Nikolajevskoj oblasti, gde su Oružane snage Ukrajine pripremale napad i desant na Kinburnsku prevlaku, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.
„U Očakovu u Nikolajevskoj oblasti je tokom noći 22. maja izvršena serija napada na vojne objekte. Svi vojni objekti nalaze se na obali, gde je civilima zabranjen ulaz. Tokom noći su izvršena dva napada bespilotnih letelica“, precizirao je Lebedev.
Prema njegovim rečima, nedavno su tamo dovedena različita plovila – od čamaca do džet-skija.
11:11 22.05.2024
Posluga raketnog sistema „uragan“ grupe snaga „Sever“ uništila je vod ukrajinskih snaga u pokušaju protivnapada na uzvišenje koje su ranije zauzeli ruski vojnici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:05 22.05.2024
Ruski PVO sistemi su oko 11.30 uništili dva ukrajinska drona avionskog tipa i četiri protivradarske rakete „harm“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:44 22.05.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski: NATO da počne da obara rusku avijaciju iznad Ukrajine
08:50 22.05.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
08:41 22.05.2024
Jutros je na železničkoj deonici Belgorod-Naumovka ukrajinski dron napao električni voz koji je saobraćao bez putnika. U napadu nije bilo povređenih, ali je oštećena železnička pruga i kontaktna mreža, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.
On je dodao da je trenutno železnički saobraćaj u prekidu.
07:39 22.05.2024
U Harkovu su odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.
07:38 22.05.2024
Višecevni bacač raketa Himars - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kongresmeni apeluju na Pentagon: Dozvolite Ukrajini da napadne Rusiju američkim oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala