- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnici Narodne milicije DNR pored borbenog vozila pešadije BTR-82A u Marijupolju - Sputnik Srbija

UŽIVO Na udaru ukrajinske vojske više naselja u DNR, Kijev sprema provokacije

Pratite nas
U Marijupolju, koji je prešao u ruke snaga DNR, stanje je normalizovano, a prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, građani mogu slobodno da se kreću ulicama. Ukrajinske snage se trenutno nalaze samo u fabrici „Azovstalj“. Takođe, ruska vojska preuzela je kontrolu nad arsenalom ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:41 23.04.2022
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
RPC: I dalje stižu informacije da se na uskršnju noć spremaju provokacije u Ukrajini
21:41 23.04.2022
Pripadnici Narodne milicije DNR u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Rusija: Kijev planira niz provokacija, neke i uz pomoć Britanaca
21:12 23.04.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da Kijev nije spreman na deblokadu Marijupolja vojnim sredstvima.
„Da li smo sada spremni da deblokiramo Marijupolj... Kada je reč o vojnoj deblokadi, sada nismo spremni“, rekao je on na pres konferenciji.
Naveo je i da Ukrajina radi na odgovoru na ruski predlog o regulisanju situacije.
Podsetimo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je Moskva predala Ukrajini nacrt dokumenta sa jasnim formulacijama i da je sada lopta u rukama Kijeva. Zelenski je tada rekao da nije video ruski dokument.
Kijev: Dolaze Ostin i Blinken
Zelenski je rekao i da sutra očekuje da u Kijev dođu američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin, a da će jedan od tema razgovora biti isporuka oružja.
U Vašingtonu nisu to komentarisali.
18:10 23.04.2022
Ukrajinske snage pucaju na više mesta u DNR. Na udaru su Makejevka, Jasinovata, Staromihajlovka.
18:06 23.04.2022
Iz pravca Ukrajine gađan je granični punkt u Kurskoj oblasti (na teritoriji Rusije), saopštio je gubernator te oblasti Roman Starovojt.

„Iz Ukrajine je pucano iz minobacača na granični punkt u Kurskoj oblasti. Kao posledica toga izbio je požar u jednom objektu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor“, naveo je gubernator u poruci na Telegram kanalu.

Niko nije povređen, a vojska i graničari drže situaciju pod kontrolom.
17:13 23.04.2022
Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ podneo je zvanični zahtev vladi da odobri prodaju 100 borbenih vozila pešadije tima „Marder“ Ukrajini, piše „Velt“.
U slučaju da dobije dozvolu, koncern je spreman da u „najkraćem roku“ izvrši prodaju tehnike, a prva isporuka mogla bi da usledi za nekoliko nedelja.
U članku se ne precizira kada bi vlada mogla da donese odluku.
Isporuka bi se vršila u tri etape: 20 vozila bi moglo da bude isporučeno u roku od šest nedelja, još 25 za šest meseci i preostalih 55 za godinu dana.
Predviđena je i isporuka milion i po komada municije u vrednosti od 42,6 miliona evra, a osoblje koncerna bi organizovalo obuku za promenu tehnike.
Direktor koncerna Armin Paperger je nedavno izjavio i da su spremni da Kijevu isporuče 50 tenkova „Leopard 1“ i do 60 vozila tipa „Marder“.
Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc je ove nedelje istakao da su mogućnosti za slanje oružja Ukrajini iz zaliha Bundesvera praktično iscrpljene i da vlasti rade sa koncernima iz odbrambenog sektora na daljim isporukama.
16:38 23.04.2022
Tokom uskršnje noći u celoj Ukrajini će na snazi biti policijski čas, saopštio je zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Kiril Timošenko.
„Ostajemo u kućama iz bezbednosnih razloga. Danas od 18 sati do pet sati ujutro trajaće policijski čas. U Donjeckoj, Zaporoškoj, Luganskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti neće biti moguće kretanje građana“, rekao je Timošenko.
U ostalim regionima policijski čas će početi u 23 sata.
15:57 23.04.2022
15:47 23.04.2022
Ukrajinski ekstremisti otvorili su vatru iz minobacača sa područja fabrike „Azovstalj“ na mesto okupljanja građana Marijupolja koji su želeli da napuste grad i tako sprečili njihovu evakuaciju. Žrtava, srećom, nije bilo, navodi se u saopštenju predstavnika Narodne milicije DNR Eduarda Basurina.
Ukrajinski vice-premijer Irina Vereščuk ranije je izjavila da je za danas planirana evakuacija žena i dece iz Marijupolja. Evakuacija je trebalo da počne u 12 sati po lokalnom vremenu.
Ruska strana je, navodi Basurin, otvorila humanitarni koridor ali su ekstremisti sprečili akciju.
Naporima ruske vojske svi okupljeni građani su sklonjeni i sprečene su žrtve.
15:26 23.04.2022
AP: Isključivanje Rusije iz G20 malo verovatno
Isključivanje Rusije iz G20 zbog operacije ruske vojske u Ukrajini malo je verovatno, piše američka agencija AP, navodeći da se tome protivi više država.
Za takvu odluku potrebna je jednoglasna odluka država-članica a saglasnosti, sudeći po svemu, nema, navodi agencija.
„To se čini sve manje verovatnim jer je nekoliko država, među njima Kina, Brazil i Južna Afrika, jasno stavilo do znanja da će podržati članstvo Rusije u G20“, navodi se u članku.
Podsetimo, predstavnici neki država, uključujući ministra finansija SAD Dženet Jelen, napustili su sastanak G20 u Vašingtonu tokom istupanja ruskog ministra finansija.
Ministar finansija Kanade Hrista Friland i predsednik Evropske centralne banke Kristin Lagard su na društvenim mrežama objavili snimke na kojima se vidi kako sa još nekoliko zvaničnika iz SAD i Ukrajine stoje u holu.
Uz snimke stoji i poruka da su „Kanada i niz njihovih demokratskih partnera napustili plenarno zasedanje G20 kada je ruska strana trebalo da počne svoje obraćanje“.
15:07 23.04.2022
Poljska je predala Ukrajini naoružanje u vrednosti koja premašuje 1,6 milijardi dolara, izjavio je portparol Vlade Poljske Pjotr Miler.
Ranije su poljske vlasti saopštile da Ukrajini isporučuju različito naoružanje, među kojima su minobacači, dronovi i municija.
14:16 23.04.2022
Ukrajinska vojska je lansirala osam projektila kalibra 122 milimetra na Petrovski rejon Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i prekid vatre.
Pored toga, granatirana je i Pantelejmonovka projektilima velikog kalibra, dok su na Gorlovku bačene tri mine kalibra 120 milimetara.
14:16 23.04.2022
13:43 23.04.2022
Ruska vojska ima dovoljno i snage i sredstava kako bi sprečila provokacije Zapada upotrebom oružja za masovno uništenje u Ukrajini, izjavio je Sputnjiku potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Opasnost je izuzetno velika, ali je malo nade za objektivnost međunarodnih posmatrača, jer su Amerikanci odlično naučili da manipulišu ovom vrstom misije u svoju korist. Moramo se osloniti samo na sebe“, naveo je političar.

Ranije su u Ministarstvu odbrane Rusije saopštili, da SAD pripremaju provokacije kako bi optužile rusku vojsku za primenu hemijskog, biološkog ili taktičkog nuklearnog naoružanja u Ukrajini.
13:41 23.04.2022
12:43 23.04.2022
Strani instruktori, bilo da je reč o poljskim, britanskim, američkim, kanadskim ili bilo kojim drugim, već odavno ukrajinske neonacističke borce „vode na ispašu“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Štaviše, kako je rekla, ti „instruktori“ zapravo i nisu zbilja instruktori, već predstavnici specijalnih službi zemalja NATO.
Ona je takođe prokomentarisala i izjavu bivšeg poljskog komandanta Valdemara Skšipčaka koji je optužio britanskog premijera Borisa Džonsona za iznošenje u javnost tajne informacije o tome da je Velika Britanija u zapadnu Ukrajinu poslala ekipu SAS-a.

„Nema tu nikakve tajne već odavno. Poljski, britanski, američki, kanadski i ostali `instruktori` već odavno na ispašu vode pripadnike neonacističkih bataljona. I to nisu nikakvi instruktori, već specijalne službe zemalja NATO. Njih nije samo na desetine, već na stotine i hiljade. Ako ćemo stvari nazvati svojim imenom, oni zapravo upravljaju borbenim dejstvima u Ukrajini“, napisala je Zaharova na Telegramu.

11:49 23.04.2022
Amerika pripremala provokaciju protiv Rusije, aj edan od scenarija bio je da se oružje za masovno uništenje primeni na fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju, međutim, odluka ruskog lidera Vladimira Putina da se obustavi juriš na fabriku je te planove pokvario.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Propala provokacija Vašingtona: Putinova odluka poremetila planove Amerikanaca
10:13 23.04.2022
Udarni helikopter Mi-28 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: Tokom noći oborena tri ukrajinska helikoptera Mi-8 i avion Su-25
10:10 23.04.2022
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
RUSIJA
Javne ličnosti uputile otvoreno pismo Šolcu: Prestanite da naoružavate Ukrajinu
09:28 23.04.2022
Ukrajinska vojska je za 24 sata 26 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike (DNR) ispalivši 175 jedinica različite municije, saopštio je predstavnik DNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.
Granatiranje je izvršeno iz višecevnog bacača raketa „Grad“, iz naoružanja kalibra 122, 120 i 82 milimetra, kao i iz drugih tipova oružja. Granatiran je Petrovski, Kujbiševski, Kijevski, Kirovski rejon Donjecka, selo Zajcevo pored Gorlovke, Železnaja balka, Dolomitnoje, Ozerjanovka, Jasinovataja i Luganskoje.
U granatiranju je oštećeno 12 kuća u Petrovskom rejonu Donjecka, Luganskom, Jasinovati i Zajcevu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala