- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

EK odobrila: Evropske kompanije mogu da plaćaju gas u rubljama bez kršenja sankcija Moskvi

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaNovac
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
Evropska komisija (EK) poslala je pismo zemljama članicama Evropske uniji sa objašnjenjem da kompanije iz EU, pri poštovanju određenih uslova, mogu da plaćaju ruski gas u rubljima, a da to ne bude kršenje sankcija uvedenih protiv Moskve.
Kako prenose mediji, EK je navela da je moguće uplatiti dolare ili evre na račun kod neke ruske banke sa naknadnom konverzijom tog novca u rublje. Ova šema isključuje mogućnost blokiranja zapadnim zemljama plaćanja za ruski gas.
Evropska komisija je naglasila da je ovo samo njen „savet“ jer nema ovlašćenje da u toj oblasti nešto zabranjuje i propisuje.
Ovim povodom oglasio se i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekavši da Rusija ceni doslednost i principijelnost „evropskih partnera“.

„Evropska komisija je dopustila plaćanje gasa u rubljama. Mi cenimo doslednost i principijelnost naših evropskih partnera“.

Takođe je prokomentarisao i ocenu Međunarodnog monetarnog fonda da EU bez ruskog gasa neće izdržati duže od šest meseci, rekavši: „Ako ćemo ozbiljno – neće izdržati ni nedelju dana“.
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
RUSIJA
Šolc: Embargo na ruski gas neće doneti mir Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala