- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasador BiH u Hrvatskoj:Skandalozno saopštenje Ambasade Italije u Zagrebu

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Jasenovac
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
Pratite nas
Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ocenio je skandaloznom objavu italijanske ambasade kojom je povodom obeležavanja dana jasenovačkih žrtava izražena solidarnost sa hrvatskim narodom.
"Skandalozno je saopštenje Ambasade Italije u Hrvatskoj u kojem se u vezi genocida u Jasenovcu obraća isključivo hrvatskom narodu i na taj način sugeriše da je prvenstveno hrvatski narod stradao u tom koncentracionom logoru u Drugom svetskom ratu", rekao je Vranješ u izjavi za RTRS.
To je, kazao je, uvredljivo i predstavlja istorijski revizionizam.
"Na taj način umanjuje se i veličina zločina koja se tamo desila", rekao je Vranješ.
Ambasador Italije u Zagrebu Pjerfranćeska Sake, nakon posete Jasenovcu na Tviteru je juče objavio, između ostalog, fotografiju na kojoj se vidi kako polaže cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama, gde stoji "Solidarnost sa hrvatskim narodom".
Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić zatražio je ranije danas od italijanskog diplomate u Zagrebu da se javno izvini i ukloni neprimerenu objavu, prenosi Tanjug.
Ristić je tim povodom ambasadoru uputio protestno pismo i istaka da očekuje reakaciju Ambasade koja bi, kako navodi, podrazumevala i uklanjanje te objave, kao i javno izvinjenje preživelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kao i njihovim potomcima".
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
SRBIJA
Direktor Muzeja žrtava genocida uputio protestno pismo zbog skandaloznog tvita italijanske ambasade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala