Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi dogovor o tablicama nije postignut, hoće li Priština poštovati stari, bar za pravoslavni Uskrs

© Foto : Kosovo onlajnJarinje prelaz
Jarinje prelaz - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Pregovori u Briselu između Beograda i Prištine održani zbog rešavanja pitanja sporazuma oko registarskih tablica Srbije i Kosova nisu dali rezultat, a prema rečima predstavnika Beograda i evropskog pregovarača Miroslava Lajčaka, sporazum koji je ranije postignut kao prelazno rešenje o upotreba stikera ostaće na snazi do 30. septembra ove godine.
Prištinski pregovarač i zamenik tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Besnik Bisljimi saglasio sa stavom da novi dogovor nije postignut ali nije potvrdio da stari sporazum o stikerima ostaje na snazi.

Bez novog dogovora o tablicama

S obzirom da je sporazum o upotrebi stikera istekao sinoć, postavlja se pitanje da li će Priština ostaviti na snazi to rešenje ako ne do septembra, kako tvrdi Lajčak da je dogovoreno, ono bar za pravoslavni Uskrs.
SRBIJA
Ništa od sporazuma o tablicama u Briselu: Petković — Stikeri ostaju na snazi
Zoran Milivojević, diplomata u penziji, kaže da bi to svakako trebalo da se desi jer je to potvrdio i Miroslav Lajčak ali ne isključuje mogućnost ni da Kurti postupi po svome.
„Ukoliko bi zaista Kurti i njegova vlada ostali pri svom stavu, onda se može očekivati da oni krenu da primenjuju staru praksu i da skidaju tablice,“ napominje naš sagovornik.

Sve je moguće na terenu

S druge strane, Milivojević se iskreno nada da do toga neće doći jer bi, kako kaže, to bilo vrlo loše.
„Pošto ništa nije odlučeno u četvrtak u Briselu, očekujem da i Priština prihvati da na snazi ostaje stari režim i stari sporazum sa stikerima, a da se razgovori nastave,“ dodaje on.
Sedište Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SRBIJA
Brisel: Vreme je da se dijalog uspešno završi
Evropski komesar za dijalog Miroslav Lajčak, izjavio je da je pozvao šefove pregovarača da se sastanu ponovo u narednim danima i dogovore dalje korake, ali je pre svega sve učesnike pozvao da se „uzdrže od akcije koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu“.

Da li su Srbi bezbedni za Uskrs

Ta tema, odnosno bezbednost, brine i našeg sagovornika.
„Ako ne bude tako, sve drugo će voditi ka eskalaciji na terenu i direktnoj pretnji miru i stabilnosti,“ kaže Milivojević.
Isti strah, ako je suditi prema anketama koje su na severu KiM sproveli pojedini srpski mediji, imaju i tamošnji Srbi, koji se pribojavaju da bi Kurti mogao da priredi neko neprijatno iznenađenje, posebno zbog pravoslavnog Uskrsa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala