- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Ne treba prodati Bugarsku kako bi se dokazali NATO-u

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2022
Pratite nas
Bugarska nema dovoljno naoružanja kako bi ga slala Ukrajini, smatra bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je na ovaj način komentarisao inicijativu kolega koji su nekada bili na čelu Ministarstva odbrane. Kako se navodi u deklaraciji, neutralnost Bugarske je direktna pretnja bezbednosti zemlje i pokazuje neodlučan i dvosmislen stav saveznicima iz Evropske unije i NATO-a.
Prema mišljenju Karakačanova, njegovi prethodnici su direktno bili uključeni u to da se od 1991. godine značajno smanji naoružanje u zemlji, a nisu se potrudili da modernizuju naoružanje. Tokom godina demokratije zemlja je uništila svoje PVO sisteme, rashodovala je MiG-23, Su-25 i MiG-21. To isto se odnosi i na tenkove, rakete i brodove, primetio je bivši ministar. Isporuka Ukrajini lovaca i sistema S-300 značilo bi lišavanje Bugarske PVO sistema, izjavio je on.
Njega čudi mišljenje njegovih prethodnika Todora Tagareva i Velizara Šalamanova, o tome da SAD odlažu isporuke F-16 zbog zabrinutosti da će američki lovci i stari MiG-29 biti smešteni u istu vazduhoplovnu bazu „Grof Ignatjev“ i da bi to moglo da dovede do curenja tajnih podataka o avionima F-16.
„Ako ti ljudi predstavljaju reper kako bi trebalo da postupam u spoljnoj politici, iskreno ću reći, onda je to pre svega neozbiljno, da ne koristim neki drugi izraz“, izjavio je Karakačanov listu „Trud“.

„Postoji još nešto na šta sam obratio pažnju kada sam postao ministar odbrane 2017. godine. Svi oni koji su završili sovjetske vojne akademije su sada najveće pristalice NATO. Dosta je bilo sa tim kompleksom inferiornosti. Takvo je bilo vreme, to je bio period SSSR-a. Nema potrebe da se Bugarska prodaje kako bi se pokazalo da je neko pravi NATO sledbenik i kako bi se ugodilo Amerikancima. To je ponižavajuće i pozivam javnost da ne sluša te ljude. Oni ne zaslužuju pažnju“, naveo je on.

Bivši ministar je komentarisao i informaciju o tome da Bugarska, bez obzira na izjave bugarskog ministra ekonomije Kornelije Ninove, ipak isporučuje oružje Ukrajini. Ranije je Ninova više puta izjavila da je nakon potpisivanja Minskih sporazuma zemlja prestala da prodaje Ukrajini oružje. Lider parlamentarne grupe „Vozroždenije“ Kostadin Kostadinov, je više puta tvrdio da Sofija isporučuje oružje preko trećih zemalja.
Prema rečima Karakačanova, Bugarska trguje sa svim zemljama, protiv kojih nisu uvedene sankcije. On je dodao da Rusi nemaju prava da se žale što Bugarska isporučuje oružje Ukrajini i zaključio, da bi i Rusiji isporučivali kada ne bi bila pod sankcijama.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
REGION
Bugarska: Ne prestaje debata o eventualnom slanju oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala