- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska Duma: Ankara je prenela ključnu poruku – niko ne namerava da ratuje za Ukrajinu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZarđali saobraćajni znak sa obaveštenjem pravca za Kijev u Donjecku
Zarđali saobraćajni znak sa obaveštenjem pravca za Kijev u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Niko ne planira da bude garant bezbednosti Ukrajine i da ratuje za nju, što potvrđuje stav niza vodećih zemalja sveta, izjavio je za Sputnjik član Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Dmitrij Belik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je tim rečima prokomentarisao izjavu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua koji je rekao da Turska nije protiv toga da bude garant Ukrajini, ali Kijev zahteva da to bude po ugledu na član 5 Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani. Kako je istakao šef turske diplomatije, „tome se protive i SAD i Velika Britanija i Ankara“.
„Ankara je u stvari prenela ključnu poruku – niko u svetu danas ne namerava da ratuje za Ukrajinu. Očigledno je da vodeće zemlje sveta odlično razumeju igru Kijeva koji je spreman da ratuje za svoje sebične interese, ne samo do poslednjeg Ukrajinca, nego i da uključi vojsku drugih zemalja u svoju odbranu“, rekao je Belik, komentarišući izjavu Čavušoglua.
Prema njegovom mišljenju, iznoseći zahteve za bezbednosne garancije, „ukrajinska strana samo potvrđuje tezu da je beskorisno voditi bilo kakve pregovore sa zvaničnim Kijevom“.
Podsetimo, u članu 5 Povelje NATO-a stoji, između ostalog, da će se „oružani napad na jednu (ugovornu stranu) ili nekoliko njih u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve njih“.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Rusko-ukrajinski pregovori u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Ukrajina predstavila nacrt sporazuma sa Rusijom – odstupaju od dokumenta iz Istanbula
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SVET
Kijev neće dobiti od Amerike i saveznika garancije koje traži?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala