- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ukrajina predstavila nacrt sporazuma sa Rusijom – odstupaju od dokumenta iz Istanbula

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori u Belorusiji
Rusko-ukrajinski pregovori u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Ukrajina je juče predstavila pregovaračkoj grupi svoj nacrt sporazuma sa Rusijom u kome je vidljivo odstupanje od najvažnijih odredbi koje su utvrđene na sastanku u Istanbulu 29. marta, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Podsećam, u dokumentu iz Istanbula Ukrajinci su jasno formulisali da se buduće bezbednosne garancije Ukrajine neće odnositi na Krim i Sevastopolj. U jučerašnjem nacrtu nedostaje ta jasna konstatacija“, ocenio je ministar.
Po rečima Lavrova, umesto nje predlažu se „neodređene formulacije o nekakvoj efikasnoj kontroli od 23. februara“.
Takođe je dodao da je u dokumentu iz Istanbula, koji je krajem marta predat Ukrajini, jasno navedeno da će se u kontekstu neutralnog, vanblokovskog, nenuklearnog statusa Ukrajine bilo kakve vojne vežbe sa učešćem stranih kontingenata održavati samo uz saglasnost svih država-garanta, uključujući Rusiju.

„Međutim, u nacrtu sporazuma koji je juče stigao ta nedvosmislena odredba takođe je zamenjena. Sada se govori o mogućnosti održavanja vežbi uz saglasnost većine država garanta bez ikakvog pominjanja Rusije“, istakao je on.

Po njegovim rečima, plan Kijeva da iznosi nove preduslove na pregovorima je neprihvatljiv.
„Uprkos svim provokacijama, ruska delegacija će nastaviti pregovarački proces, insistirajući na našem nacrtu sporazuma u kome su jasno i u potpunosti izneti svi naši inicijalni ključni stavovi i zahtevi“, kazao je šef ruske diplomatije.
Takođe je konstatovao da Kijev kontrolišu Vašington i njegovi saveznici.
„Nesposobnost dogovora ponovo odlikuje prave zamisli Kijeva, nastojanje da odloži, pa čak i potkopa pregovore odstupanjem od postignutih dogovora. Kijevski režim kontroliše Vašington i njegovi saveznici koji podstiču predsednika Zelenskog da nastavi sa borbenim dejstvima“, smatra Lavrov.
U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda pregovora, tokom koje je ruska strana dobila pisane predloge ukrajinske strane, uključujući odbijanje članstva u vojnim savezima, kao i ideju da se Krim vrati vojnim putem.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Kremlj: Nastavlja se pregovarački proces sa Ukrajinom, ali sve se odvija s mukom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala