- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film o životu Srba u enklavama na KiM koji je izazvao brojne reakcije francuske javnosti

© AP Photo / Visar KryeziuProslava Uskrsa na Kosovu
Proslava Uskrsa na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Francuski dokumentarac Edija Vikena i Ivona Bertorela „Kosovo, hrišćanstvo u opasnosti“, koji govori o životu Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji, biće emitovan na Veliki petak na kanalu RTS Svet u 20.23 časova, objavio je na svom Tviter nalogu Arno Gujon, osnivača humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Film, koji je izazvao brojne reakcije francuske javnosti, je sniman od septembra 2016. do januara 2017. uz pomoć Arnoa Gujona i nastoji da približi gledaocu realnosti u kojoj živi 120.000 Srba u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi RTS.
U filmu govori i sam Gujon koji kaže da su Srbi na Kosovu diskriminisani.
„Za Srbina je gotovo nemoguće da na Kosovu nađe posao. Srbi su diskriminisani, nebezbedni, ne mogu slobodno da se kreću niti govore svojim jezikom u gradovima u kojima nisu više dobrodošli“, rekao je on u filmu.
Kako se navodi, ovaj dokumentarni film predstavlja Kosovo iz nepristrasnog ugla francuskih dokumentarista, više puta nagrađivanih za njihove dokumentarne filmove. Film donosi ekskluzivnu priču o jednom paradoksu, da u današnjoj Evropi, u 21. veku još postoje enklave i geta gde ljudi žive u strahu i zatvoreni, boreći se u veoma teškim okolnostima da opstanu.
Film je prvi put prikazivan na francuskoj televiziji KTO 10. aprila 2017. i od tada je više puta repriziran. U maju ove godine je u Francuskoj objavljen DVD filma.
U filmu govore episkop raško-prizrenski Teodosije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, iguman manastira Draganac Ilarion, direktor Kulturnog centra u Gračanici Živojin Rakočević. Pored njih, dva francuska stručnjaka za Balkan govore o istorijskim činjenicama koje su dovele do situacije koje poznajemo danas, dok Arno Gujon govori o humanitarnim prilikama u enklavama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala