- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši premijer Severne Makedonije osuđen na sedam godina zatvora

© AP Photo / Boris GrdanoskiNikola Gruevski
Nikola Gruevski - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je u odsustvu na sedam godina zatvora po optužnici da je prisvojio 1,3 miliona evra od stranke na čijem je bio čelui da je novac koristio za kupovinu atraktivnog građevinskog zemljišta.
Gruevski, koji je dobio politički azil u Budimpešti, u slučaju nazvanom „Placevi na Vodnom“, pored zatvorske kazne od sedam godina, osuđen je i na novčanu kaznu od 3.200 evra.
Gruevski ima pravo žalbe na ovu presudu.
Nikola Gruevski je u novembru 2018. pobegao u Mađarsku da bi izbjegao odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u drugom sudskom postupku i u Budimpešti je odmah dobio politički azil, a u Skoplju se protiv njega vodi još nekoliko krivičnih postupaka.
Pored Gruevskog u slučaju „Placevi na Vodnom“ su kao pomagači bili optuženi njegov kum Risto Novačevski, rođak Gruevskog i bivši šef tajne policije Sašo Mijalkov, biznismen Jordan Kamčev, za koga se smatra da je jedan od najbogatijih Makedonaca, njegova majka Ratka Kamčeva i Nenad Josifović.
Sud je Mijalkova osudio na jednu godinu i tri meseca zatvora, Jordana Kamčeva na jednu godinu, Novačevski i Josifović su uslovno osuđeni na po dve godine, dok je Ratka Kamčeva oslobođena zbog zastarelosti krivičnog dela.
Suđenje je trajalo devet meseci, a sud je odredio da imovina nastala krivičnom delom bude konfiskovana, navode severnomakedonski mediji.
Državno tužilaštvo je u slučaju „Placevi na Vodnom“ optužilo Gruevskog da je uzeo 1,3 miliona evra od novca koji je kao donacije dobila VMRO DPMNE, a potom kupio imovinu u Skoplju i Kruševu.
Keramičar - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Premijer u bekstvu postao keramičar
Nikola Gruevski - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2020
Gruevskom još godinu i po zatvora, Severna Makedonija traži izručenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala