- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bezbedni ste, pobrinućemo se za vas: Kako su ruski vojnici evakuisali bugarske mornare iz Marijupolja

© Sputnik / RIA NovostiRuska garda u Marijupolju
Ruska garda u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
Pratite nas
Aktuelna vlada premijera Kirila Petkova dovela je do „bankrota“ Bugarske u moralnom i administrativnom smislu, smatra lider parlamentarne grupe „Preporod“ Kostadin Kostadinov, imajući u vidu slučaj sa bugarskim mornarima blokiranim u Marijupolju. Nekoliko njih je veliku zahvalost izrazilo snagama Rusije i DNR.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kao primer naveo je slučaj sa bugarskim mornarima koji su bili blokirani u Marijupolju u drugoj polovini februara, a uspeli da se evakuišu tek 13. aprila. Članovi posade vratili su se u domovinu 18. aprila iz Sočija.
Kostadinov je u intervjuu za list „Trud“ rekao da su mornari držani u luci kao taoci, a da Sofija ni na koji način nije intervenisala, uprkos izjavama Petkova da je u kontaktu sa kapetanom i da Ministarstvo spoljnih poslova ulaže sve napore da evakuiše mornare i koordinira svoja dejstva sa ukrajinskom i ruskom stranom.
Kada se avion sa članovima posade prizemljio u bugarskoj Varni, premijer je zahvalio za saradnju svim institucijama uključenim u njihovu evakuaciju, međutim nije pomenuo bilo kakvu pomoć Donjecke Narodne Republike i Rusije, podsetio je političar.
Vlada je demonstrirala samo „imitaciju, simulaciju i laž“, ocenio je lider „Preporoda“.
Većina bugarskih mornara, koji su dugo bili blokirani u ukrajinskoj luci, vratila se u domovinu. Avion bugarske vlade, u koji su se ukrcali u Sočiju, sleteo je u ponedeljak u Varnu. Jedan od članova posade, mornar Ivan Todorov, izjavio je tada da su bugarski vojnici evakuisani zahvaljujući ruskoj pomoći.
Kasnije su tri mornara detaljnije govorila o svojoj evakuaciji specijalizovanom portalu za vestima pomorske industrije Maritime.bg.
Prema rečima mornara, „situacija se promenila kada su ukrajinske trupe izgubile veći deo luke, tada je jedan od članova posade sam otišao ka vojsci DNR i organizovao evakuaciju“.
„Spakovali smo stvari, prekrstili se i otišli. Sa belim zastavama. Jednostavno, nismo mogli više da ostanemo na tom brodu, to je bilo psihičko mučenje, nismo mogli da ostanemo tamo. Neka je i bio rizik po život, ali morali smo da izađemo odatle“, rekao je jedan od mornara.

„Želimo da zahvalimo od srca snagama DNR i Rusije što su nas spasili, što su nas evakuisali. Veoma je dirljivo videti ljude na prvoj liniji fronta koji se i sami nisu umivali mnogo dana, ali pokušavaju da nas smire i kažu – momci, bezbedni ste, mi ćemo se pobrinuti za vas, koji nam daju hranu, vodu, konzerve“, rekao je jedan od njih.

Prema rečima trećeg mornara, „snage DNR i Ruske Federacije kontrolišu teritoriju u luci Mariujpolja i nije imao ko drugi da ih izvede odatle“.
„Kada počnu pitanja poput 'ko', ​​nema nikog drugog. Postoje samo oni – DNR i Rusija“, istakao je mornar.
Na pitanje novinara zašto bugarska vlada ne želi direktno da kaže ko ih je evakuisao, mornari su sugerisali da su to diktirali politički razlozi.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
RUSIJA
Bugarski mornari nakon evakuacije iz Marijupolja: Ruska strana nam je pružila punu pomoć /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala