Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Trojka iz Amerike traži od Srbije moralnu kapitulaciju

© Tanjug / ZORAN ZESTICSastanak Aleksandra Vučića sa američkim senatorima
Sastanak Aleksandra Vučića sa američkim senatorima - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Proces unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i SAD je logičan i nužan, međutim, on ne bi trebao da se odvija nauštrb odnosa sa drugim zemljama, pogotovo sa Rusijom i Kinom. U tome i jeste problem sa posetom američkih senatora Beogradu, jer Vašington ni ne krije da mu je ideja vodilja da istisne uticaj Rusije i Kine sa Balkana.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ovako nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović komentariše poruke koje su, tokom posete Srbiji poslali američki senatori Džin Šejhin, Kris Marfi i Tom Tilis.
S obzirom da je američko političko ponašanje u poslednje vreme militantno, ne samo prema Rusiji već i prema drugim zemljama koje se ne slažu sa njima, unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD je, prema Jovanovićevom mišljenju, nužno kako bi se sa te strane otklonile opasnosti po našu zemlju.
Amerika se u Srbiji bori protiv istorije i tradicije
Prema onome što su javno izrekli, i Šejhinova, Tili i Marfi zainteresovani su za unapređenje odnosa ni sa te strane njihova poseta ima smisla. Međutim, ono što senatori ne razumeju je, smatra Jovanović, to da američki cilj i ideja vodilja njihove spoljne politike, istiskivanje uticaja drugih velikih sila sa Balkana nije lako izvodljiva. Jer ne radi se o stranim, već tradicionalnim uticajima.
„Za ovaj prostor Rusija je zainteresovana nekih 250 ili 300 godina. Amerikanci su došljaci. To verovatno i Amerikanci shvataju jer nemaju druga sredstva, sem satanizovanja Rusije kao takozvanog „malignog faktora“, da izmene činjenicu da ovde ne postoji samo interes i pravo Zapada da uspostavlja svoju vladavinu, već moraju da se suoče tradicionalnim interesima“, naznačava Jovanović.
Naš sagovornik dodaje da se ne radi ni o čemu novom – to je uvek u primisli kad god neka američka delegacija dođe u posetu Srbiji sa, naoko, inicijativom dobre volje, a u stvari sa inicijativom koja ima geopolitički smisao i cilj.
Prema Jovanovićevom mišljenju, Srbija je ugrožena procesima koji se odvijaju u i oko Ukrajine, iako se nalazi u pozadini. Posebno je ugrožena pritiscima sa Zapada da se svrsta na njegovu stranu, bez obzira na činjenicu da Zapad ni rečju, ni delima ne uvažava ključne srpske nacionalne interese – pitanje KiM, kao i pitanje Republike Srpske i poštovanja Dejtonskog sporazuma.
„To su dve manifestativno negativne pojave u američkoj politici prema Srbima koje su konstantne i ova poseta ne najavljuje mogućnost promena. I ova poseta ne najavljuje mogućnost promena. Naprotiv, smatra se da je to svršeno stanje i da od toga treba poći da bi se poboljšali bilateralni odnosi, što nije mnogo obećavajuće za srpsku stranu“, objašnjava Jovanović.
On, kako kaže, ne očekuje da će poseta američkih senatora bitno uticati na promenu bazičnih srpskih stavova, koji se determinisani istorijom, ali i činjenicom da su Srbiji sa Zapada uglavnom dolazili oružani sukobi i negativne politike, kakve od Istoka nikada nismo doživeli. Naprotiv, sa Istoka su nam češće dolazile kapitalne usluge.

Poseta samo da se Srbija prisili da uvede sankcije

Za nekadašnjeg diplomatu i predsednika Srpskog diplomatskog kluba Milisava Paića, sam sastav delegacije u kojoj su bila dva člana senatskog Komiteta za spoljne poslove i jedan član Komiteta za vojna pitanja govori o tome šta je bio sadržaj posete i koji je bio njihov cilj.
A cilj je, kaže Paić, ubediti Srbiju da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije. Sve ostale poruke, kao što su namera za unapređivanjem odnosa ili bitno unapređenje ekonomske saradnje, naš sagovornik naziva diplomatskim konvencionalnostima.
„Oni očekuju da Srbija na takozvanom „evropskom putu“ bude slepi sluga američkih interesa i da pokvari odnose sa zemljom koja nam pruža podršku na sve moguće načine kada se radi o pitanju sprovođenja rezolucije 1244, kao i očuvanja izvornog slova Dejtonskog sporazuma“, navodi Paić.
Prema njegovim rečima, srpsko pridruživanje antiruskim sankcijama ne bi bilo samo nepristojno, već i nemoralno. Bila bi to moralna kapitulacija Srbije pred onima koji su joj u poslednjih trideset godina naneli jako mnogo zla i nastavljaju to da čine pokušavajući da naruše međunarodni položaj naše zemlje i njen neutralni status.
Ekipa senatora koja je posetila Srbiju već poznata srpskoj javnosti po tome što se odavno zalažu za to da naša zemlja prizna nezavisnost lažnog Kosova, a poznati su i kao zagovarači ukidanja zavisnosti evropskih država od ruskog gasa. Kris Marfi se i 2019, kada je posetio Beograd i Prištinu zalagao za ono što naziva „međusobnim priznanjem“, a taj stav ponovio je i tokom posete ovih dana. Džin Šejhin je, pak, poznata po optužbama na račun Rusije da će koristiti jeftin gas kako bi uvela monopol na trgovinu tim energentom, takođe je poznata i po tome što je zajedno sa senatorom Tedom Kruzom izradila predlog zakona o nametanju sankcija kompanijama koje su uključene u izgradnju Severnog toka 2.
Senatori su, podsećamo, nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pozvali Srbiju da se pridruži antiruskim sankcijama Zapada, upozorili na, kako su rekli, opasnost od srpske kupovine oružja iz Kine i naglasili da su temelji za srpsko priznanje kosovske nezavisnosti postavljeni, samo se od strana očekuje kada će to biti implementirano.
Sastanak Aleksandra Vučića sa američkim senatorima - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SRBIJA
Vučić sa američkim senatorima: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od prioriteta Srbije /foto/
Ukrajina oružje - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
SVET
Sa Amerikancima nema besplatnog ručka - to će dobro shvatiti generacije Ukrajinaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala