- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sa Amerikancima nema besplatnog ručka - to će dobro shvatiti generacije Ukrajinaca

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajina oružje
Ukrajina oružje - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Nema besplatnog ručka, glasi čuvena neoliberalna poslovica, koja se izgleda primenjuje i na Ukrajinu. Jer američki Senat odobrio je naoružavanje Ukrajine po programu Zakona o zajmu i najmu, što znači da će buduće generacije Ukrajinaca otplaćivati „pomoć“ koju im Amerika pruža u sukobu u koji su ih uvukli.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Davanje pomoći na kredit, koju će generacije i generacije vraćati, način je funkcionisanja zapadnih društava, napominje novinar Nikola Vrzić. Na isti način je Jugoslavija sve do sedamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija vraćala francuske kredite date Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Ukrajinci će Americi vratiti sve, sa kamatom

„Dakle, nije reč ni o kakvoj pomoći, nego o zajmovima i svemu onome što im se vraća nazad i to sa kamatom. Ovde je, naravno reč i o želji Amerikanaca da se protiv Rusije bore do poslednjeg Ukrajinca. U tome će im sigurno pomoći, a oni koji u čitavoj stvari jako lepo profitiraju je američki vojno-industrijski kompleks, od kojih se kupuju svi sistemi koji se isporučuju Ukrajini“, navodi Vrzić.
Vojno-industrijski kompleks najveći je profiter u ukrajinskoj krizi, dodaje naš sagovornik – svaki borbeni sistem koji Ukrajina kupi navodi na potrebu da se napravi još istih takvih i tako rastu akcije, profiti i ekstraprofiti američkih proizvođača oružja, stvarnih vlasnika američke spoljne politike.

Zakon o zajmu i najmu – dupla korist za Ameriku

Prema rečima Stevana Gajića iz beogradskog Instituta za evropske studije, Amerika je u aranžman sa Ukrajinom ušla svesno, možda čak i da oružje liferovano Ukrajini nikada ne bude otplaćeno, jer joj je važniji cilj da Rusiji napravi što veću štetu.
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki Senat odobrio naoružavanje Ukrajine po programu Zakona o zajmu i najmu
Ako se radi o prodaji oružja na lizing, to može da znači i da će Ukrajina biti naoružavana tenkovima tipa Abrams ili Bredli, dodaje on, što opet znači da je cilj da se rat produži što je moguće duže kako bi se Rusiji nanela što veća šteta. U takvom konceptu, ekonomska dobit je sekundarna.
„Ukoliko Ukrajinci pobede, svakako će plaćati zajmove i to je dupla korist za SAD. Ali mislim da Amerikanci nastupaju sa pretpostavkom da će Ukrajina biti poražena i suština je da, kako je to više puta rekao Džordž Fridman, Ruse što više zaboli“, smatra Gajić.
Zakon o zajmu i najmu prvi put je stupio na snagu 1939. i na osnovu njega SAD su snabdevale saveznike oružjem i opremom u borbi protiv nacista. Zemlje koje su na ovaj način snabdevane, nakon kraja rata imale su mogućnost da preostalu opremu i naoružanje vrate ili da ih otplate, opet uz pomoć američkih kredita.
U januaru ove godine, prvi put posle Drugog svetskog rata, senatori su podneli zakon koji se odnosi na Ukrajinu, pod nazivom Zakon o zajmu i najmu za odbranu ukrajinske demokratije. Nacrt zakona u Senatu je usvojen jednoglasno, dok se odobrenje u Predstavničkom domu očekuje.
Ukoliko zakon bude usvojen i predsednik SAD ga potpiše, vojna pomoć biće slata Ukrajini na njen zahtev momentalno, čime se, prema rečima senatora, uprošćuje procedura slanja naoružanja. Kako je naglasio senator Džin Šahin, brza isporuka vojne pomoći ključna je za sposobnost Ukrajine da se odbrani.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova već je ranije kritikovalo nacrt zakona, a sada se oglasila portparolka ministarstva Marija Zaharova, koja je naglasila da zapadne države, umesto da doprinesu normalizaciji odnosa, samo upumpavaju oružje u Ukrajinu i to toliko da su nemačka skladišta već presušila.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da upumpavanje oružja u Ukrajinu ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala