- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija do kraja godine dobija „Ural“, jedan od najmoćnijih nuklearnih ledolomaca

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaLedolomac "Ural"
Ledolomac Ural - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Ruski nuklearni ledolomac projekta 22220 „Ural“ će biti gotov 85 odsto i biće predat na korišćenje do kraja 2022. godine, izjavio je zamenik ministra trgovine Rusije Aleksej Besprozvanih.

„Dva od pet nuklearnih ledolomaca od 60 megavata projekta 22220 ‘Arktika’ i ‘Sibir’, koji su već predati ‘Atomflotu’. Još jedan serijski ledolomac je 'Ural' koji je gotov 85 odsto i biće predat do kraja sledeće godine“, rekao je on, izlažući na Savetu federacije.

Zamenik ministra trgovine Rusije je podvukao da je sve obezbeđeno kako bi se završila izgradnja „Urala“.

„Rizici za druga dva serijska ledolomca i najmoćnijeg ledolomca na svetu ‘Lider’ su umereni, jer su sve kompetencije i proizvodnja osnovne brodske opreme za ove nuklearne brodove koncentrisane kod naših ruskih brodograditelja i „Rosatoma“, dodao je on.

Nuklearni ledolomci projekta 22220 kapaciteta 60 megavata su trenutno najveći i najmoćniji na svetu. Oni su neophodni kako bi se osiguralo liderstvo Rusije na Arktiku. Ledolomac je dug 173,3 metra, širok – 34 metra, dok mu je deplasman 33,5 hiljada tona. Ledolomci ovog tipa mogu da sprovode karavane brodova u arktičkim uslovima probijajući led debljine do tri metra. Oni će osiguravati sprovođenje brodova ugljovodoničnim sirovinama iz nalazišta Jamal, Gidanskog poluostrva i iz Karskog mora na tržišta zemalja iz Azijsko-pacifičkog regiona.
Štand Državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ na međunarodnom arktičkom forumu „Arktik – teritorija dijaloga u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
RUSIJA
Ni oluja mu ništa neće moći: Najveći ledolomac na svetu imaće „pametne“ motore /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala