- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ni oluja mu ništa neće moći: Najveći ledolomac na svetu imaće „pametne“ motore /video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaŠtand Državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ na međunarodnom arktičkom forumu „Arktik – teritorija dijaloga" u Sankt Peterburgu
Štand Državne korporacije za nuklearnu energiju „Rosatom“ na međunarodnom arktičkom forumu „Arktik – teritorija dijaloga u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Najveći svetski ledolomac „Lider“, čija je izgradnja u toku, biće opremljen „pametnim“ sistemom elektromotora koji će se prilagođavati različitim uslovima plovidbe po vodi, ledu i oluji, prenosi televizija „Zvezda“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Glavnu ulogu u sistemu ima frekventni pretvarač, koji obezbeđuje automatsku kontrolu kretanja, precizirao je generalni direktor Krilovskog državnog naučnog centra Oleg Savčenko.
Ta tehnologija takođe omogućava smanjenje broja članova posade koji upravljaju ledolomcem.
Sličan sistem je već instaliran na vojnom ledolomcu projekta 21180 „Ilja Muromec“.
Prema rečima Savčenka, na najveći ledolomac na svetu se može ugraditi novi tip motora. Kako kaže, gotovo je nečujan i veoma moćan.
Taj motor se kolokvijalno naziva „koračni motor“, rekao je stručnjak, dodajući da je svoju izdrživost već dokazao dva puta u Siriji na tegljaču projekta 745, koji može da vuče plovilo deplasmana oko 10.000 tona.
Putin: Imamo najmoćniju flotu nuklearnih ledolomaca,  „Lider“ će biti bez premca - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2021
Putin: „Lider“ će biti bez premca /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala