- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon: Lansiranje rakete „Sarmat“ nije pretnja po Ameriku

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje teške interkontinentalne balističke raket "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti Rusije
Lansiranje teške interkontinentalne balističke raket Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Moskva je unapred obavestila Vašington o testiranju teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ i SAD ne doživljavaju lansiranje kao pretnju, izjavio je visoki zvaničnik Pentagona.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Rusija je uredno obavestila Sjedinjene Američke Države u okviru svojih obaveza prema Sporazumu o smanjenju strateško ofanzivnog naoružanja (START 3) o planovima da testira tu interkontinentalnu balističku raketu. Testiranje je bilo rutinsko, nije iznenadno i SAD ga nisu percipirale kao pretnju“, rekao je američki zvaničnik, prenosi portal „Politiko“.

S tim u vezi, portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je da testiranje „Sarmata“ neće promeniti stav Vašingtona prema dešavanjima u Ukrajini.
„Vreme i obim ruskih raketnih testiranja ne utiču na na naš pristup suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu“, konstatovala je portparolka.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je sa kosmodroma Pleseck uspešno iz silosa lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na uspešnom lansiranju i poručio da će ovaj raketni kompleks, koji nema pandana u svetu, osigurati bezbednost Rusije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala