- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Čija je vlada – Dritanova ili Milova

© Foto : Youtube/Predsjednik Crne GoreDritan Abazović i Milo Đukanović
Dritan Abazović i Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
Pratite nas
Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže za Sputnjik da mu obraćanje Dritana Abazovića povodom formiranja nove Vlade Crne Gore nije ulilo nadu da će doći do prijeko potrebne stabilnosti za državu. On tvrdi da vlada neće potpisati Temeljni ugovor sa SPC kakav odgovara crkvi, već volji Mila Đukanovića, a tako će biti i sa popisom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mislim da će ovo biti vlada koja neće biti naklonjena Srbima i njihovim pravima. Abazović, koji je koordinator službi bezbijenosti već godinu i po dana dobro zna da tajne službe SAD, Britanije i EU traže da se hapse prvi ljudi DPS-a. Teško je zaključiti zašto jedan mladi ambiciozni političar pristaje da bude mandatar u jednoj vladi u kojoj će ključne odluke donostiti jedan don Đukanović. Posao Dritana Abazovića kao mandatara biće da se zamažu oči domaće i međunarodne zajednice da se kao nešto radi, a u stvari da se ne diraju švercerski kanali”, poručuje Medojević.
Upitan zašto Abazović daje komplimente DF-u, a kritikuje Demokrate, Medojević odgovara da mandatar pokušava da prikupi simpatije DF-a.
„Dok sam ja u Demokratskom frontu imam za njega jednu poruku, on je potrčko koji će da igra ulogu mandatara, a sve odluke značajnije u vladi će donositi Đukanović“, kaže Medojević.
On ističe da ne zna kako će se sve odvijati sa novom vladom, nepoznanica je i odnos Srpske pravoslavne crkve prema njoj, jer je Abazović pokušao da dobije naklonost mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija.
„Abazović sve svima obećava, tako je obećao Milu da SDP i SD, ulaze u vladu, Jokoviću da ne ulaze, samo da njegov Glavni odbor izglasa ulazak u vladu, pa je onda nagovarao šefa SNP-a da Glavni odbor prihvati SDP… Što će biti sa vladom teško je predvidjeti, jedino je izvjesno da će biti nestabilna, a čekaju nas ekonomski i bezbjedonosni izazovi, kriza u Ukraijini, međunarodni pritisak da hapsimo one sa kojima je Abazović dogovorio vladu“, kaže Medojević.
Model 49 poslanika je propao, a sve je oko Vlade navodno rađeno zbog deblokade pravosuđa i evropskog puta, a u stvari isključivo zbog povratka DPS, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.
Mandatar za sastav 43. Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, predstavljajući koncept buduće vlade, kazao je da očekuje podršku 46 poslanika jer nijesu uspjeli da dođu do 49.
„Farsa je konačno razobličena. Umjesto evropskog puta dobili smo puteve funkcija, fotelja i podjela. Najveći broj fotelja u novijoj istoriji crnogorskih vlada. Više ministara nego poslanika i partija koje treba da čine Vladu“, napisao je Bečić na Tviteru.
„Program više niko ne pominje. Nije ih briga što imaju dijametralno suprotne stavove oko ključnih programskih pitanja. Nije ih briga za 30. avgust. Nije ih briga za Ustav. Nije ih briga što narod želi izbore. Bitna im je fotelja. Fotelja liječi sve njihove navodne razlike, što potvrđuje da su ovaj narod vještački dijeli i svađali 30 godina. Narod će im sve ovo uskoro vratiti na izborima, a ja sam ponosan na sve poslanike Demokrata koji nijesu izdali. Narode Crne Gore, nikad vas nećemo izdati“, zaključio je Bečić.
Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović rekao je da će buduća manjinska vlada odluke donositi prostom većinom, što se odnosi i na potpisivanje pomenutog ugovora sa SPC.
Nikolić dodaje da je „Temeljni ugovor, svakako pitanje od vitalnog i nacionalnog interesa“.
„Takođe, radi preciznosti, u dijelu sporazuma koji se odnosi na način odlučivanje u budućoj Vladi jasno se navodi da su potpisnici sporazuma saglasni da se sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalifikovanom većinom svih članova Vlade“, zaključio je Nikolić.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
REGION
DPS preti zbog Temeljnog ugovora: Neće pristati na potpisivanje sporazuma sa SPC
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
REGION
Crna Gora spremna za Vladu — ko će biti ministri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala