Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Specijalni rat zapadnih službi protiv Srbije: „Bombe“ u avionima, tržnim centrima – šta je sledeće

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpska policija
Srpska policija - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Velike zapadne službe protiv Srbije vode specijalni rat. Ovo su akcije u kojima se stvara osećaj nesigurnosti, cilj je da Srbija bude proglašena nesigurnom zemljom. To je pritisak za uvođenje sankcija Rusiji, kaže za Sputnjik ekspert za bezbednosna pitanja Marko Nicović povodom dojava o bombama u tržnim centrima u Nišu i Beogradu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sa imejl adrese servisa „Protonmail“, na adrese više tržnih centara u Srbiji u ponedeljak su upućene poruke o navodno postavljenim eksplozivnim napravama. Evakuisani su tržni centar Rajićeva, Merkator i Galerija u Beogradu, kao i Delta Planet u Nišu. Posle kontradiverzionog pregleda ustanovljeno je da su dojave bile lažne.

Sistem zapadnih službi pritiska Srbiju

Simptomatično je da su imejlovi stigli sa servisa koji je baziran u Švajcarskoj, a sa njega su prethodnih nedelja više puta slate pretnje Aerodromu „Nikola Tesla“ i kompaniji „Er Srbija“, prijavljene su bombe na letovima za Rusiju. U policiji kažu da su pretnje upućene sa teritorije jedne evropske zemlje i Ukrajine.
Naš cenjeni ekspert, član Svetske asocijacije šefova policije, tvrdi da su svi događaji organizacija sistema zapadnih službi koje žele da izvrše pritisak na Srbiju:
„Suština je da se Srbija prikaže kao država koja nije sigurna, da se stekne osećaj nesigurnosti u zemlji, odnosno, da se izvrši pritisak na one koji odlučuju da se uvedu sankcije Rusiji“, tvrdi Nicović.

Ne treba isključiti nove akcije

On dodaje da posle aviona i tržnih centara ne treba isključiti nove akcije koje bi mogle uključiti i pirotehniku, ali strahuje i od pravih terorističkih akcija.
© Sputnik / Bojana StojadinovićZbog lažne dojave o podmetnutoj bombi evakuisan je tržni centar Galerija
Tržni centar Galerija Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi evakuisan je tržni centar Galerija
„Postoji mogućnost da neko recimo uveze ekstremiste sa Kosova i Metohije ili iz Bosne i Hercegovine, da naprave i pravu terorističku akciju na nekom od javnih mesta u Srbiji, da se u zemlji stvori jedna vrsta haosa, to je suština. Srbija sad mora da preuzme odgovarajuće mere, i prema tim drugim službama i prema teritorijama sa kojih se upućuju pretnje. Ovo je ugrožavanje bezbednosti svakog građanina Srbije“, kaže Nicović.
Posle dojava o postavljenim bombama u tržnim centrima, istovremeno u dva grada, policija je saopštila da u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal radi na prikupljanju podataka u vezi sa izvršiocima krivičnog dela, ali da će zvanično zatražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu.
Nicović kaže da se zbog političkog i očigledno svakog drugog pritiska kojem je zemlja izložena ne može očekivati pomoć većine međunarodnih policijskih organizacija.
„Pošto sve organizuju zapadne službe, one sigurno neće ići u susret srpskim. Oni bi, na neki način, mogli samo da odmognu, možda i da prikriju tragove, aj pi adrese ključnih imejlova, da se ne bi doznalo odakle dolaze. U suštini, imate specijalni rat koji se upravo vodi protiv Srbije, u koji su uključene velike službe i veliki sistemi“, tvrdi Nicović.
© Sputnik / ALEXA STANKOVICSrpska policija na aerodromu Nikola Tesla
Srpska policija na aerodromu Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Srpska policija na aerodromu Nikola Tesla

Na koga da se Srbija osloni?

On dodaje da naša zemlja pre svega mora da se osloni na sopstvene resurse, tehničke i ljudske, ali da to u ovoj situaciji sigurno neće biti dovoljno.
Upitan da li smo u stanju da sprečimo diverziju ili terorističku akciju, naš sagovornik kaže da to verovatno ne možemo da uradimo sami, ali da postoje veliki bezbednosni sistemi na koje Srbija ipak može da se osloni.
„Jedan od njih je ruska služba, od nje treba tražiti pomoć. Oni će sigurno biti iskreniji i otvoreniji, a oni imaju i tehničke mogućnosti koje Srbija nema. Srbija se mora osloniti na službe kojima veruje, problem je i u tome što je naša zemlja premrežena zapadnom agenturom. To će biti problem za buduće akcije bilo koje vrste“.
Nicović dodaje da ne isključuje novi scenario, da se, ne samo na dva ili tri mesta istovremeno organizuje dojava o podmetnutoj bombi, može se desti da svaki dan na pedeset mesta u Srbiji organizuju dojave o bombi.
„Srbija to sama ne može kontrolisati, samo uz pomoć neke velike službe, kao što je ruska“, zaključuje Nicović.
Značka policije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
SRBIJA
Otkriveno odakle su stigle dojave o bombama u tržnim centrima u Beogradu i Nišu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala