- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Retko zabeleženo u svetu: Građani Crne Gore ove godine glasaju 18 puta

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Glasanje u Crnoj Gori
Glasanje u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Iako političke partije načelno podržavaju održavanje lokalnih izbora u jednom danu, stranački interesi presudili su da Crna Gora stalno bude u izbornoj kampanji. Time se ignorišu i preporuke međunarodnih institucija o objedinjavanju izbora - kako bi se racionalizovali troškovi i izbjegle stalne tenzije, koje se podižu u kampanjama.
S obzirom na to da su do sada održani redovni lokalni izbori u Beranama i Ulcinju, a da još u 14 opština predstoje redovni i u dvije vanredni, to znači da će se ove godine glasati 18 puta - koliko će biti i izbornih kampanja, što je, vjerovatno, slučaj rijetko zabilježen u svijetu.
Vesko Pejak iz NVO Alternativa kaže za Sputnjik da “ konstantno držanje građana u "vanrednom stanju" zbog izbora ide na ruku političarima, posebno bivšoj vlasti.”
"Za godinu i po dana otkad je "smijenjena" vlast nije se ništa desilo. Centri moći koji su ranije upravljali ovom zemljom ostali su neoštećeni. Predsjendik Crne Gore Milo Đukanović i dalje odlično kontroliše situaciju. Zato je nezapaženo prošla informacija o dvije zaplijene od preko 2.000 kilograma kokaina, zaplenama u Luci Bar, informacijama o trgovini drogom Predsjendice Višeg Suda Vesne Medenice... Građani nemaju vremena da se fokusiraju na jednu temu, već im se svakog dana servira neka druga. To je dokaz da država ne funkcioniše. To nefunkcionisanje odgovara bivšoj vlasti. Zato ćemo imati toliko izbornih procesa, na kojima se neće riješiti apsolutno ništa. Šta je sad bolje Berancima u odnosu na period od prije pola godine?! Hoće li im biti bolje? Šta je bolje Nikšićanima i Nikšićankama? U gradu ne mogu da zamijene sijalice na semaforima! Od obećanih radnih mjesta nije otvoreno nijedno u privatnom sektoru! U privatnom sektoru mjesta se samo zatvaraju, dok su državne firme preopterećene novim zaposlenim "partijskim članovima". Tako je CEDIS za samo godinu dnaa napravio 10.000.000 Eura gubitaka, kako je Alternativa i najavila da će biti.”, kaže Pejak.

OEBS sugerisao izbore u jednom danu

On ukazuje da je cilj, a i poenta priče da se sa izborima ništa ne rješava.
“Nama trebaju jaki i nezavisni pojedinci na čelu institucija. Treba da vršimo jak pritisak na institucije da djeluju. Treba da vršimo pritisak na pojedince da djeluju.", zaključuje Pejak.
Održavanje izbora u jednom danu sugerišu Evropska komisija i kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Iz Evropske komisije je prošle godine saopšteno da “uprkos međustranačkom dogovoru da se svi lokalni izbori održe istog dana, pravni okvir i dalje predviđa njihovo sprovođenje po potrebi, što dovodi do skoro konstantne predizborne kampanje na nacionalnom i lokalnom nivou”.
Među prioritetnim preporukama OEBS bila je izborna reforma, koja je trebalo da uskladi izborno zakonodavstvo sa drugim zakonima.
Partije su, u zavisnosti od trenutnih političkih aspiracija, pokušale da pitanje održavanja izbora u jednom danu riješe kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, iako se to pitanje tretira Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Jer, Zakon o lokalnoj samoupravi bavi se upravo time - funkcionisanjem opštinskih organa vlasti.

Zaobiđeno i usvajanje zakona

Poslanici su početkom februara usvojili izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori u 14 opština budu održani u jednom danu, ali se njegovo ponovno usvajanje tek čeka, s obzirom da ga je predsjednik Milo Đukanović nekoliko dana kasnije vratio Skupštini na ponovno odlučivanje sa obrazloženjem da je neustavan. Skupština nije ponovo usvojila taj zakon, jer vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić od 1. marta, kada je počelo redovno zasjedanje, nije htio da zakaže ni jednu sjednicu parlamenta.
Crnu Goru u narednom periodu očekuju izbori u više opština. Đukanović je izlazak na birališta raspisao za Bijelo Polje i Šavnik za 12. jun, a ranije je za 5. jun raspisao vanredne izbore u Budvi, Tivtu, a redovne u Plužinama i Žabljaku. Izbori u Podgorici održaće se 19. juna, a do kraja jula nove lokalne parlamente trebalo bi da izabere još devet opština.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala