- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Pašinjan: Udruženim snagama protiv unilateralnih sankcija i neonacizma

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Završeni su pregovori ruskog predsednika Vladimira Putina i jermenskog premijera Nikola Pašinjana u podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogarjovo. Lideri su usvojili zajedničku izjavu u kojoj izražavaju nameru da udruženim snagama savladaju izazove povezane sa unilateralnim sankcijama, kao i da intenziviraju borbu protiv neonacizma.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Putin i Pašinjan izrazili su zabrinutost činjenicom da su brojne zemlje uvele unilateralne ograničavajuće mere. Oni su izrazili nameru da zajednički savladavaju izazove uslovljene pomenutim merama, uključujući i one u sferi prehrambene i energetske bezbednosti dve zemlje i logistike“, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Kremlja.

Izražena je i duboka zabrinutost zbog pogoršanja situacije u oblasti međunarodne bezbednosti. Lideri polaze od toga da „nijedna država, savez ili koalicija ne mogu i ne treba da osiguravaju svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih država”.
Pored toga, Rusija i Jermenija su naglasile potrebu za jačanjem zajedničkih napora u borbi protiv međunarodnog terorizma i izrazile zabrinutost zbog rastućeg trenda korišćenja informacionih tehnologija za mešanje u unutrašnje stvari zemalja.

„Strane su izrazile zabrinutost zbog rastućeg trenda korišćenja savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija za obavljanje nezakonitih i štetnih radnji, mešanje u unutrašnje stvari država i podrivanje njihovog suvereniteta. Istakli su značaj jačanja bilateralne saradnje u oblasti međunarodne informacione bezbednosti“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Osim toga, u zajedničkoj izjavi se navodi da Rusija i Jermenija neće dozvoliti da se njihove teritorije koriste za stvaranje bioloških pretnji jedna drugoj. Kako se dodaje u dokumentu, strane su izrazile nameru da nastave sa borbom protiv revidiranja ishoda Drugog svetskog rata i falsifikovanja istorije, kao i da intenziviraju borbu protiv manifestacija neonacizma i diskriminacije na nacionalnoj i jezičkoj osnovi.
Istovremeno, predsednik i premijer su saopštili da su spremni da prošire saradnju u oblasti mirnog atoma. Pored toga, smatraju da je neophodno dalje povećanje trgovine između dve države. Lideri su pozvali na stvaranje unutrašnjeg tržišta bez ograničenja, kao i povećanje udela obračuna u nacionalnim valutama.

O Južnom Kavkazu

Govoreći o pitanju Nagorno-Karabaha, Putin i Pašinjan konstatovali su važnost korišćenja iskustva instituta kopredsedavanja Minskom grupom OEBS-a u kontekstu regulisanja situacije u tom regionu.
„Istaknut je odlučujući doprinos ruskog mirovnog kontingenta za osiguranje bezbednosti, stvaranje povoljnih i bezbednih uslova za život stanovništva Nagorno-Karabaha“, navodi se u zajedničkoj izjavi.
Strane su se dogovorile da intenziviraju trilateralnu saradnju između Jermenije, Rusije i Azerbejdžana u cilju unapređenja normalizacije odnosa između Bakua i Jerevana i u regionu u celini. U isto vreme, lideri su pozdravili proces normalizacije jermensko-turskih odnosa pokrenut uz pomoć Rusije i ali dogovorili se da intenziviraju napore na jačanju potencijala Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).
Podsetimo, jermenski premijer Nikol Pašinjan doputovao je danas u dvodnevnu posetu Rusiji.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine nakon čega su usledile najoštrije do sada sankcije Zapada.
Ruski predsednik Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
RUSIJA
Pašinjan na sastanku sa Putinom: Odnosi Rusije i Jermenije na vrlo visokom nivou
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala