- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pašinjan na sastanku sa Putinom: Odnosi Rusije i Jermenije na vrlo visokom nivou

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan
Ruski predsednik Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogarjovo. Pašinjan je rekao da Rusija igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti i bezbednosti na Južnom Kavkazu i da su odnosi Moskve i Jerevana na vrlo visokom nivou.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putin i Pašinjan na ovom sastanku planiraju da razgovaraju o aktuelnim pitanjima razvoja strateškog partnerstva i savezništva dve zemlje. Osim toga, jedna od tema biće i implementacija trilateralnih sporazuma između Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020, 11. januara i 26. novembra 2021. godine.

Ruski predsednik je uoči početka pregovovora napomenuo da će sa jermenskim premijerom razgovarati o bezbednosnim pitanjima u Karabahu, dodajući da ima mnogo problema, ali da su u stalnom kontaktu u vezi sa njima.

„Naravno, bezbednosna pitanja, uključujući i ona koja se tiču Karabaha, takođe će biti u centru naše pažnje. Ima još mnogo problema, slažem se sa vama. Mi smo stalno u kontaktu, razgovaramo telefonom svake nedelje ili svakih deset dana, a i sastanci su redovni, uprkos periodu pandemije“, rekao je Putin.
On je podsetio da je Pašinjanova poseta bila tempirana da se poklopi sa 30. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Jermenije, kao i da je planirano je potpisivanje brojnih dokumenata. Prema Putinovim rečima, baza dokumenata stvara dobru priliku za rad u skoro svim oblastima.
Pored toga, predsednik je ekonomiju nazvao jednom od vodećih oblasti bilateralne saradnje.
„U 2021. godini imali smo rast od 12,8 odsto prema našoj statistici, a u prvim mesecima ove godine – još 50 odsto. Ovo je veoma dobar pokazatelj, posebno u moderno doba“, primetio je Putin.

Pašinjan: Putin odigrao ključnu ulogu u prekidu vatre u Karabahu

Sa svoje strane, Pašinjan je zahvalio Putinu na pozivu za zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji i ocenio da njegova poseta Moskvi pokazuje da su odnosi dveju zemalja na vrlo visokom nivou.

„Kao što ste već rekli, ova poseta ima ne samo praktičan, već i simboličan značaj jer je posvećena 30. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja i pokazuje da su odnosi Rusije i Jermenije na vrlo visokom nivou“, izjavio je premijer, izražavajući nadu da će se nakon njegove posete Rusiji dinamika odnosa dveju zemalja ne samo nastaviti, već da će biti još efikasnija.

Kako kaže, Moskva je strateški partner Jerevana.
Rusija i Putin lično odigrali su ključnu ulogu u prekidu borbenih dejstava u Karabahu 2020. godine, naglasio je premijer.
„Rusija igra ključnu ulogu u osiguravanju bezbednosti i stabilnosti u našem regionu. Želim ponovo da skrenem pažnju na Vašu izuzetnu ulogu u prekidu vatre i borbenih dejstava u Nagorno Karabahu 2020. Nakon toga su ruski mirovnjaci počeli sa radom i treba primetiti da u celini osiguravaju bezbednost. Čini mi se da treba pogledati šta može da se učini kako bi njihov rad bio još efikasniji“, rekao je Pašinjan.
U isto vreme, on je dodao da se nada produktivnim pregovorima sa ruskim liderom.

„Glavno političko pitanje u našem regionu je rešavanje problema Nagorno-Karabaha i uveren sam da ćemo danas razgovarati i o tome i da ćemo održati efikasne pregovore“, naglasio je jermenski premijer.

Planirano je da se jermenski premijer 20. aprila sastane sa ruskim kolegom Mihailom Mišustinom, predsednicima Državne dume Rusije i Saveta Federacije Rusije Vjačeslavom Volodinom i Valentinom Matvijenko, a očekuje se i da će Pašinjan posetiti Nižnji Novgorod.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra 2020. godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.
Sastanak Vladimira Putina, Ihlama Alijeva i Nikole Pašinjana u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
RUSIJA
Putin sa Alijevom i Pašinjanom u Sočiju: Naše veze su duboke, ne bih voleo da propadnu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala