- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin sa Alijevom i Pašinjanom u Sočiju: Naše veze su duboke, ne bih voleo da propadnu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSastanak Vladimira Putina, Ihlama Alijeva i Nikole Pašinjana u Kremlju
Sastanak Vladimira Putina, Ihlama Alijeva i Nikole Pašinjana u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom sa ciljem da se utvrde dalji koraci po pitanju jačanja stabilnosti i uspostavljanja mira u Nagorno-Karabahu.
„Mi smo vekovima bili deo iste države i naše istorijske veze su duboke“, rekao je Putin otvarajući sastanak sa Pašinjanom i Alijevom. „Ne bih voleo da propadnu. Naprotiv, moramo se truditi da ih obnovimo i održimo“, istakao je on.
Mnogo je urađeno u protekloj godini na rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, ali, nažalost, nisu rešeni svi problemi, rekao je ruski predsednik.
Inače, ovi pregovori održani su povodom prve godišnjice potpisivanja zajedničke izjave od 9. novembra 2020. godine o prekidu neprijateljstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Zaista, mnogo je urađeno u ovom periodu. Nažalost, nisu svi problemi rešeni. Znam za incidente na granici i za tragične incidente kada su ljudi ginuli i bili ranjeni sa obe strane“, rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, takav razvoj događaja zahteva posebnu pažnju lidera.
„U stvari, zbog toga smo se danas okupili ovde - da izbegnemo ovakve incidente u budućnosti. Ali, generalno, mnogo je urađeno tokom godine“, rekao je Putin.
Istovremeno, premijer Jermenije Nikol Pašinjan kazao je da je njegova zemlja spremna da započne proces demarkacije i razgraničenja sa Azerbejdžanom.
„Otvaranje svih saobraćajnih i ekonomskih komunikacija nam je, takođe, veoma važno i iskreno smo zainteresovani za rešavanje ovih pitanja“, istakao je on.
Oglasio se i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji je rekao da Baku visoko ceni podršku Moskve u pogledu definisanja granice između Azerbejdžana i Jermenije.
„Visoko cenimo podršku uključujući konsultativnu pomoć u smislu razgraničenja azerbejdžansko-jermenske granice budući da ona nije jasna. Zbog toga smo više puta izjavljivali da smo spremni da pokrenemo proces razgraničenja što je pre moguće“, istakao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala