- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski novinar: Naš premijer je nevaspitan, nije zahvalio Rusiji i DNR za evakuaciju mornara

© Flickr / ResoluteSupportMediaZastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Evakuacija bugarskih mornara iz Marijupolja omogućena je samo zahvaljujući tome što su ruske snage zauzele luku, izjavio je novinar „Bugarske slobodne televizije“ Vasil Vasiljev televiziji „Pogled“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, evakuacija posade bugarskog teretnog broda „Carevna“ bila je nemoguća, dok je luka bila pod kontrolom ukrajinskih vojnika „koji su držali mornare kao taoce“. Vasiljev smatra da je ponašanje bugarskog premijera Kirila Petkova, koji se ranije sastao sa bugarskim mornarima - zbunjujuće.

„Naš premijer nije mogao da kaže ‘hvala’ Rusima za takav odnos prema mornarima. Za to što su sproveli Bugare do bezbedne lokacije, što su ostali živi zahvaljujući njima i jer su oni učinili da se mornari bezbedno vrate u našu zemlju. Gest ruske vojske i vojske Donjecke Narodne Republike zaslužuje da im se bar kaže ‘hvala’. Možete se ne slagati sa stavom Rusije, možete podržavati Kijev, ali ovde je reč o elementarnom političkom vaspitanju. U ovom slučaju naš premijer je pokazao krajnje nevaspitanje na političkom planu“, ocenio je bugarski novinar.

Juče se većina bugarskih mornara, koja je dugo vremena bila blokirana u ukrajinskoj luci Marijupolj, vratila avionom vlade u domovinu. Mornare su dočekali bugarski premijer Petkov i ministar spoljnih poslova Teodora Genčovska. Jedan od članova posade izjavio je da su bugarski vojnici evakuisani zahvaljujući ruskoj pomoći.
Ruska ambasada u Bugarskoj juče je saopštila kako deli radost porodice i rodbine bugarskih mornara i zahvalila je Narodnoj miliciji DNR i ruskim oružanim snagama na evakuaciji.
Trenutno se na brodu „Carevna“ po sopstvenoj želji, nalazi još pet članova posade, uključujući kapetana. Troje od njih su državljani Bugarske, a dvoje Ukrajine.
Pokušaji evakuacije mornara sa teretnog broda „Carevna“ trajali su skoro od početka aprila, a bugarska strana je bila u stalnom kontaktu sa ruskim i ukrajinskim vojnicima. Trinaestog aprila uspešno su evakuisani. Prema rečima jednog od članova posade, vojnici su ih najpre evakuisali u Donjeck, zatim u Rostov na Donu, a nakon toga u Soči.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
REGION
Bivši ministar odbrane Bugarske: SAD ne veruju da Sofija može pouzdano da čuva tajne NATO-a
Ruska ambasada u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
REGION
Bugarska: Nezakonito preimenovanje ulica u blizini ruske ambasade u Sofiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala