- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beč: Rusija neosnovano proterala naše diplomate

© AFP 2023 / JOE KLAMARZastava Austrije
Zastava Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Austrije saopštilo je da je odluka Rusije o proterivanju četvoro austrijskih diplomata neosnovana i da žali zbog nje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Rusija je ranije, prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova, recipročno odgovorila na proterivanje četvoro svojih diplomata iz Austrije, tako što je zauzvrat proglasila personama non grata četvoro austrijskih diplomata u Moskvi.

„Proterivanje austrijskih diplomata iz Rusije nije neočekivano. Žalimo zbog te neosnovane odluke Moskve, koja nije činjenično utemeljena“, piše u saopštenju austrijskog MIP-a na Tviteru.

Kako je naglašeno u saopštenju, proterane diplomate obavljaju svoje funkcije isključivo u okvirima Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Austrijska ambasada, dodaje se u saopštenju, nastavlja sa radom, posebno radi interesa državljana Austrije u Rusiji i održavanja komunikacije.
Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je 7. aprila proglasilo personama non grata troje ruskih diplomata u Beču i jednog zaposlenog u generalnom konzulatu u Salcburgu, koji je trebalo da napuste teritoriju Austrije do 12. aprila do kraja dana. Prema rečima ruskog ambasadora u Austriji, Dmitrija Ljubinskog, MIP Austrije nije dostavio dokaze protivpravne delatnosti ruskih dipomata, koji su zbog toga proglašeni nepoželjnim osobama.
Nakon pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, brojne zemlje proterale su ruske diplomate. Među njima su: baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija. Ranije je i Evropska unija saopštila da proglašava 19 zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije pri EU za persone non grata. Sa svoje strane, Moskva je obećala adekvatan odgovor.
Ruske diplomate se ukrcavaju u avion nakon što su proterane iz Češke - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Ruske diplomate iz UN napuštaju SAD, stigle na njujorški aerodrom
Portparolka Ministarstva spoljnih poslove Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2022
RUSIJA
Zaharova: Ruske ambasade u inostranstvu žive kao u blokadi, u svetu pokrenuta hajka na Ruse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala