- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raskol u Evropi zbog plaćanja ruskog gasa u rubljama

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica "Minska"
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Deo evrposkih kupaca sirovina od „Gasproma“ već ove sedmice mora da odluči da li će plaćati gas u rubljama, u skladu sa zahtevom ruskih vlasti, ali u Evropskoj uniji nema jedinstvenog stava o tome, piše „Komersant“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Evropska komisija i niz zemalja regiona smatraju da će taj korak narušiti sankcije protiv Rusije, dok se druge članice EU ne slažu s tim.
Prema oceni lista, za sada je najverovatniji scenario prema kojem će pojedini klijenti „Gasproma“ odbiti da plaćaju gas rubljama, što će dovesti do obustave isporuka početkom maja.
Rok za isplatu avansa za aprilske isporuke gasa na osnovu ugovora s evropskim zemljama je istekao 15. aprila, a kompanije će biti u obavezi da isplaćuju dugove u rubljama.
Uobičajeno je da nakon isteka roka za isplatu nove isporuke na osnovu dugoročnog ugovora prodavac gasa ispostavlja račun u roku od pet dana. Kupac posle toga ima sedam dana da taj račun izmiri.
Ako novac nije uplaćen, kupac ima još dodatnih pet do sedam dana (grejs period) da to učini.
Ako se to ne dogodi, prodavac ima pravo da obustavi isporuke gasa na osnovu dugoročnog ugovora. „Gasprom“ je 2014. godine obustavljao isporuke gasa „Naftogasu Ukrajine“ koji je prekinuo da plaća dug za taj energent.
Ukoliko pojedini evropski kupci gasa ne budu platili avans sredinom aprila, isključenje s gasne mreže moglo bi da se dogodi početkom maja. Ipak, da li će taj mehanizam sada biti primenjen još nije jasno, piše list.
Prema ukazu Vladimira Putina od 31. marta, Federalna carinska služba (FCS) je odgovorna za praćenje plaćanja gasa u rubljama. Ona, a ne „Gasprom“, treba da obustavi isporuke ako se ne plaćaju u skladu sa novim pravilima. Ako se to dogodi, „Gasprom“ može proglasiti višu silu po ugovoru, jer neće moći da ispuni obavezu isporuke zbog odluke Kabineta ministara RF.
O tome zašto su kineski mediji odluku ruskog predsednika da rublju veže za zlato i da izvezeni gas naplaćuje u rubljama nazvali „ubistvenim oružjem protiv Zapada“ u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Tuš - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
EKONOMIJA
Nemci pozvali građane da se tuširaju hladnijom vodom kako bi uštedeli gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala