- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Le Penova: Krim se referendumom ujedinio s Rusijom; Zbližavanje s Moskvom je u interesu Evrope

© AP Photo / Lewis JolyMarin Le Pen
Marin Le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Pratite nas
Krim se ujedinio s Rusijom u skladu sa rezultatima referenduma koji je održan na poluostrvu u martu 2014. godine, izjavila je kandidat za francuskog predsednika ispred partije „Nacionalno ujedinjenje“ Marin le Pen.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Krim je ušao u sastav Rusije na osnovu rezultata referenduma“, izjavila je Le Penova za radiostanicu „Frans blu“, odgovarajući na pitanje o pripadnosti Krima.

Ona je takođe ocenila da je Rusija velika sila i da je u interesima bezbednosti evropskog kontinenta da se zbliži sa Moskvom.

„Smatram da je Rusija velika sila i ne bih želela da se konačno udruži sa Kinom. Zbližavanje Rusije i Evrope je važan uslov za bezbednost našeg kontinenta i naše zemlje“, istakla je ona, naglasivši da je po tom pitanju „saglasna s aktuelnim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom“.

Ona je dodala da se u uslovima ukrajinskog sukoba ovaj cilj može činiti dalekim, ali dužnost predsednika države je da gleda unapred.
Rusija je, kako je podsetila, „teritorijalno najveća zemlja koja poseduje velike rezerve primarnih sirovina“.
Le Penova je ranije u intervjuu za TV kanal „BFM“ izjavila da i dalje smatra da je Krim ruski i ne žali zbog zabrane Kijeva da poseti Ukrajinu. Kako je još naglasila, „sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji 2014. godine, nisu nanele štetu Rusiji, već francuskim farmerima“.
Le Penova će zajedno sa Makronom učestvovati u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati 24. aprila.
Prvi krug održan je 10. aprila. U predizbornoj trci učestvovalo je 12 kandidata. Prema rezultatima, Makron je osvojio 27, 84 odsto, Le Penova 23,15 odsto glasova.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Lider desničarske partije Nacionalno okupljanje Marin le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
SVET
Le Penova odbila da dešavanja u Ukrajini nazove genocidom
Kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
SVET
Marin Le Pen: Ako pobedim, Francuska izlazi iz NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala