- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Slučaj uhapšenog lidera proruske opozicije: Kijev ne isključuje političke odluke o sudbini Medvedčuka

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaViktor Medvedčuk
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
Vlasti Ukrajine ne isključuju mogućnost donošenja odluka na političkom nivou u vezi sa uhapšenimm liderom stranke „Opoziciona platforma – Za život“ Viktorom Medvedčukom, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„On je ukrajinski državljanin, tako da će moći da uživa sva proceduralna prava. Njegova budućnost biće, s jedne strane, definisana u okviru pravnog postupka, a s druge strane u okviru političkog postupka. Ne isključujemo nikakve političke opcije, ali će pre svega snositi odgovornost za zločine koje je počinio protiv Ukrajine“, objasnio je Kuleba za američku televiziju „Si-Bi-Es“.
Na pitanje voditelja šta podrazumeva politička varijanta rešenja situacije u vezi sa liderom proruske opozicije, šef ukrajinske diplomatije odgovorio je da je „portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da Rusija nije zainteresovana za razmenu Medvedčuka, ali da ćemo videti kako će se situacija razvijati“.
U isto vreme, Kuleba je iskrivio reči Peskova, koji nije izjavio da Moskva nije zainteresovana za razmenu, već napomenuo da Medvedčuk nije državljanin Rusije, nego strani političar, te u Kremlju ne znaju da li bi on želeo da Rusija učestvuje u rešavanju te situacije.
Podsetimo, Služba bezbednosti Ukrajine objavila je 12. aprila da je uhapsila lidera ukrajinske stranke „Opoziciona platforma – za život“ Viktora Medvedčuka po nalogu Vladimira Zelenskog. Kasnije je ukrajinski lider predložio Rusiji da razmeni političara za zarobljene Ukrajince. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Kremlj pratiti sudbinu Medvedčuka, te da poziva evropske političare da učine isto.
Ukrajinsko tužilaštvo je krajem februara saopštilo da je Medvedčuk nestao.
Supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka obratila se predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom sa molbom da po hitnom postupku oslobodi njenog muža. Kasnije je izjavila da postoji velika mogućnost da ukrajinska bezbednosna služba muči njenog supruga.
Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
RUSIJA
Supruga Medvedčuka obratila se Putinu: Pomozite mom mužu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala