- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi otkrili gde je počeo pad Vizantije

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Arheološka iskopavanja
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
Pratite nas
Turski arheolozi otkrili su mesto čuvene bitke kod Mancikerta, kojom je započela duga kriza Vizantije i rast uticaja Turaka Seldžuka, koji su najposle izgradili Osmanlijsko carstvo. Značenje ovog otkrića objasnio je za „Sputnjik “ šef odseka za vojnu istoriju muzeja „Kulikovo polje“ Jurij Kulešov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Vojni poslovi i Vizantinaca i Turaka na prelazu iz prvog u drugi milenijum naše ere su veoma slabo proučavani, tako da naučna zajednica polaže velike nade u iskopavanja bojnog polja kod Mancikerta. Međutim, isti problem otežava pravilno atribuiranje nalaza – arheolozi jednostavno ne znaju sa sigurnošću koje vrste oružja i opreme su bile u upotrebi među ovim kulturama u to vreme“, objasnio je Kulešov.
Prema rečima rukovodioca iskopina Adnana Čevika, turski arheolozi počeli su da istražuju teritoriju površine 150 kvadratnih kilometara od sela Gulkori do grada Malazgirt. Naučnici se nadaju da će pronaći logore obe vojske, odnosno mesta najbogatija artefaktima.

„Ova bitka podrila je moć Vizantijske imperije i otvorila je put Turcima u Malu Aziju. Pored toga, upravo taj događaj postao je katalizator Krstaških ratova, jer je doveo do toga da hrišćani izgube vlast na Bliskom istoku“, istakao je Kulešov.

Tok bitke pa čak i njegovo tačno mesto, dugo vremena bili su predmet sporova istraživača. Rezultati početne etape turskog nacionalnog projekta, posvećenog potrazi za mestom ove bitke, prvi put su bili predstavljeni međunarodnoj naučnoj zajednici na konferenciji u Muzeju „Kulikovo polje“.
Kako objašnjavaju naučnici, tokom istraživanja arheolozi prave mapu nalaza. To će omogućiti razjašnjenje niza detalja, koji po pravilu, nisu odraženi u srednjevekovnim pisanim izvorima. Postoji verovatnoća da ovi detalji mogu suštinski da promene percepciju toka bitke. Turska posvećuje veliku pažnju ovom istorijskom događaju, nedavno je snimljen ratni istorijski film „Mancikert, 1071“.
Prema saopštenju, radovi na mestu bitke počeli su sredinom leta 2021. godine, a pre toga su turski istraživači radili na lokalizaciji mesta. Tokom iskopavanja već je pronađeno 336 metalnih artefakata, među kojima su vrhovi strela i koplja, potkovice, ekseri, novčići, krstovi.
Bitka kod Mancikerta (danas turski grad Malazgirt) odigrala se 25-26. avgusta 1071. godine. Turci Seldžuci naneli su težak poraz Vizantincima, bez obzira što su bili brojčano nadmoćniji. Jedini put u istoriji u zarobljeništvu se našao vizantijski car lično: Roman IV Diogen uspeo je da otkupi svoj život tek nakon ozbiljnih teritorijalnih ustupaka.
Međunarodna naučna konferencija „Vojne tradicije“ u arheološkom kontekstu: od kasnog latena i kasnog Srednjeg veka na teritoriji Muzeja „Kulikovo polje“ bila je posvećena sećanju na Anatolija Nikolajeviča Kirpičnjikova i 20-godišnjici osnivanja seminara „Vojna arheologija“ pri Institutu za arheologiju Ruskih akademija nauka.
Detalj sa katedrale Notr Dam - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ispod Notr Dama pronađen misteriozni sarkofag /foto/
Led na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Iznenađenje na Arktiku: Ogromni krateri otkriveni na dnu mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala