- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ispod Notr Dama pronađen misteriozni sarkofag /foto/

CC0 / / Detalj sa katedrale Notr Dam
Detalj sa katedrale Notr Dam - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
Pratite nas
Arheolozi koji rade na obnovi pariske katedrale Notr Dam oštećene požarom otkrili su nešto izuzetno: ranije nepoznatu grobnicu skrivenu ispod 850 godina stare gotičke crkve.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema saopštenju francuskog Ministarstva kulture, do otkrića su došli radnici koji su postavljali prizemne skele kako bi pomogli u obnovi srušenog tornja crkve. Kada su shvatili da je nešto zakopano na mestu gde poprečni brod prelazi preko naosa, katedrala je pozvala Institut za preventivna arheološka istraživanja da to ispita.
Ono što su pronašli je nekoliko grobnica i olovni sarkofag, koji verovatno datira iz 14. veka.
Pošto je sarkofag napukao, arheolozi su uspeli da ubace malu endoskopsku kameru kako bi ispitali ljudske ostatke u njemu.
„Videli smo veoma dobro očuvano telo“, rekao je Kristof Benije, vodeći arheolog tokom obilaska iskopavanja, prenosi Telegraf.
„Možete da vidite komade tkanine, kose i pre svega jastuk od lišća na vrhu glave, dobro poznat fenomen kada su verske vođe sahranjivane“, naveo je on.
Mrtva osoba je možda bila visoki verski dostojanstvenik. Istoričari znaju za oko 400 ljudi sahranjenih u Notr Damu, uključujući biskupe i nadbiskupe.
„Pod prelaza poprečnog broda otkrio je ostatke izuzetnog naučnog kvaliteta“, rekla je francuska ministarka kulture Rozelin Bašelo u izjavi, prenosi Rojters.
Istraživači su takođe otkrili fragmente oslikanih skulptura koje su verovatno bile deo krovnog paravana, kitnjaste pregrade koja se obično postavlja između crkvenog priprata i naosa. Ostali delovi paravana otkriveni tokom renoviranja iz 18. veka sada su deo kolekcije Luvra, piše portal „Artnet“.
Pored toga, iskopavanje je otkrilo jamu ispod poda katedrale za koju arheolozi veruju da je bila iskopana oko 1230. godine, tokom izgradnje katedrale.
Notr Dam je znatno oštećen u razornom požaru 2019, kada je izgoreo krov i toranj crkve. Posle požara, francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će obnoviti ovo obeležje do 2024. godine, kada će oči sveta biti uprte u Olimpijske igre u Parizu.
Faraonska grobnica sa 50 mumija u gradu Minja - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena najstarija mumija na svetu i nije iz Egipta /foto/
Zmija - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Arheolozi: Skeleti zmija namerno su postavljani u grobovima na nekropoli u blizini Knjaževca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala