- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliko otkriće: Zemljino jezgro se vrti

Zemljino jezgro i slojevi Zemljine kore - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Zemljino unutrašnje jezgro, koji je poslednji unutrašnji sloj planete, rotira otprilike 0,05-0,1 stepeni godišnje, navodi se u novoj studiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Istraživački tim sa Univerziteta Ilinois u Urbana-Šampanj analizirao je seizmičke podatke od potresa i objavio svoje nalaze u „Earth and Planetary Science Letters.
Naime, geolozi ne znaju puno o tome kako nastaje Zemljino magnetno polje. Oni sumnjaju da su za to odgovorni dinamički procesi koji se odvijaju između granice unutrašnjeg i spoljašnjeg jezgra.

Znak da unutrašnje jezgro nije nepokretno

Koristeći seizmičke podatke i nove tehnike obrade, tim je otkrio da se unutrašnje jezgro Zemlje okreće. Istraživači smatraju ovaj detalj „najboljim dokazom do sada”, jer bi mogao pomoći u razjašnjavanju mehanizama koji stoje iza Zemljinog magnetnog polja, piše portal „Mega interesting“.
Tim je ispitao seizmičke podatke s različitih geografskih lokacija, posebno područja u kojima se javljaju dubleti – blisko raspoređeni potresi. Primetili su da su neki seizmički talasi probili unutrašnje jezgro i fluktuirali s vremenom, što je znak da unutrašnje jezgro nije nepokretno.
„Godine 1996. naša grupa je prvi put otkrila malu ali sistemsku promenu u seizmičkim talasima koji prolaze kroz unutrašnje jezgro, što smo protumačili kao dokaz diferencijalne rotacije unutrašnjeg jezgra u odnosu na površinu Zemlje”, kaže koautor Sjaodong Song.

Precizna metoda

„Važno je da vidimo da se ovi polomljeni talasi menjaju pre nego što se reflektirani talasi odbiju o unutrašnje granice jezgra, što implicira da promene dolaze iz unutrašnjeg jezgra”, dodaje Song.
Ranije studije koristile su nesigurnu metodu koja je zavisila od tačnog vremena sata kako bi se došlo do vrlo malo podataka.
„Ono što našu analizu čini drugačijom je naša precizna metoda određivanja kada se tačno događaju promene u seizmičkim signalima i kada dođu do različitih seizmičkih aktivnosti širom sveta”, kaže koautor i diplomirani student Ji Jang.

Tri stvari koje ovoj studiji daju moć

„Koristimo seizmički talas koji nije dosegao unutrašnje jezgro kao referentni val u našim proračunima, što uklanja mnogo nejasnoća.”

Zanimljivo je da unutrašnje jezgro Zemljine brzine rotacije manja od jednog stepena svakih milion godina dok raste, čak i kada se spoljašnje jezgro ukruti.
„Upravo ova pažljiva analiza vremena dolaska, opsežna zbirka najkvalitetnijih podataka i pažljiva Jangova statistička analiza daju ovoj studiji moć. Ovaj rad potvrđuje da vremenske promene dolaze prvenstveno, ako ne i u potpunosti, iz tela unutrašnjeg jezgra, a ideja da su promene na površini unutrašnjeg jezgra jedini izvor promena signala sada se može isključiti.”
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta trese Mars: Na Crvenoj planeti otkriveni potresi kakvi do sada nisu zabeleženi
Zemljino jezgro i slojevi Zemljine kore - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriće kineskih naučnika: Čudno stanje materije u Zemljinom jezgru
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Galaktički katastar: Gde se tačno nalazi Sunce, a gde smo mi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala