- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Velika jugoslovenska afera i naoružavanje Hrvatske: Pismo hrvatskih generala predsedniku države

© AP PhotoBivši hrvatski general Ante Gotovina
Bivši hrvatski general Ante Gotovina - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Šestorica hrvatskih generala, među kojima i Ante Gotovina, podržali su pismom zahtev advokata Anta Nobila hrvatskim vlastima za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su 2016. osuđeni u Nemačkoj na doživotni zatvor za pomaganje u ubistvu jugoslovenskog emigranta Stjepana Đurekovića.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Službeni zahtev za pomilovanje biće prvo upućen hrvatskom ministarstvu pravosuđa i uprave, koje ga potom šalje predsedniku Zoranu Milanoviću na odlučivanje.
Pismo podrške potpisali su generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Marinko Krešić, koji je i predsednik Hrvatskog generalskog zbora, kao i admiral Davor Domazet Lošo, piše „Večernji list“.
Milanović nije pomilovao nijednu osobu otkako je na predsedničkoj funkciji iako je dobio 274 molbe za pomilovanje. Više puta je rekao da nikoga neće pomilovati jer smatra da se radi o zastarelom institutu koji treba ukinuti.
Ljubo Ćesić Rojs kaže kako „dobro zna što su Mustač i Perković, a pogotovo ovaj drugi, napravili za Hrvatsku dok još nije bila priznata kao država“ i jako dobro, kaže, „pamti koliko je Perković značio i ministru obrane Gojku Šušku i predsedniku Franji Tuđmanu“. Dodaje kako „bez Perkovića jako puno oružja nikad ne bi došlo u to vreme u Hrvatsku“.
„Ja znam od početka koliki je njegov doprinos Hrvatskoj, a znaju i drugi koji su pismo potpisali. A potpisali su ga svi oni koji su učestvovali u stvaranju države i znaju kako je to sve išlo u to doba. Što mislite zašto ga je potpisao Ante Gotovina. Pa on najbolje zna kako je biti u zatvoru na pravdi Boga“, kaže Rojs i objašnjava da nije potpisao pismo zbog onoga što se dogodilo pre 1991, već „zato što su obojica značila i Tuđmanu i Šušku kada se stvarala država“.
Stjepan Đureković bio je istaknuti funkcioner Saveza komunista SR Hrvatske i direktor naftnog preduzeća INA. Sa tog mesta je pobegao 1982. godine u tadašnju Zapadnu Nemačku gde se priključio hrvatskoj političkoj emigraciji, što je bila velika afera u nekadašnjoj Jugoslaviji. Godinu dana kasnije je ubijen u atentatu zbog koga su 2016. nemačke vlasti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su počinili navodno kao pripadnici hrvatskog ogranka Službe državne bezbednosti, proglasile krivim i osudile na doživotni zatvor.
Božidar Spasić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2016
Balkanska pravila — kako se SFRJ štitila od terorista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala