- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Pozorište apsurda“: Zar su Amerikanci odgovarali za kršenja ljudskih prava u Jugoslaviji?

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINISednica Saveta za ljudska prava UN u Ženevi
Sednica Saveta za ljudska prava UN u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Američka kampanja za isključenje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN je pozorište apsurda – Sjedinjene Američke Države više puta su kršile osnove humanitarnog prava i ne ispunjavaju kriterijume za članstvo u Savetu, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„SAD, koje se pozicioniraju kao pokretač demokratije i ljudskih prava, u stvari ne ispunjavaju čak ni formalne kriterijume za članstvo u Savetu za ljudska prava UN“, rekao je ruski diplomata.

On je podsetio da je od 12 osnovnih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i fakultativnih protokola uz njih američka strana ratifikovala samo pet. Uprkos deklarisanoj rodnoj ravnopravnosti, SAD se, na primer, još nisu pridružile Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.
Među drugim dokumentima su i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencija o pravima deteta, Konvencija o pravima invalida.
„To nije ceo spisak, samo osnovni sporazumi“, ističe Veršinjin, dodajući da je u poslednje vreme američka administracija dala zeleno svetlo samo trojici specijalnih izvestilaca Saveta za ljudska prava da posete SAD, dok na desetine ostalih ometaju.
Teško je ne primetiti, dodaje diplomata, da su SAD zemlja gde ne samo da rasizam i rasna diskriminacija nisu iskorenjeni u 21. veku, već su poprimile sistematski i strukturni karakter.
„A koliko je puta u poslednjih 20 godina Vašington delovao kao agresor, započinjući ratove u svim regionima sveta po svom nahođenju? Zar su Amerikanci snosili bilo kakvu odgovornost za brojna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji?“, upitao je Veršinjin.
On primećuje da zemlja sa takvom „reputacijom“ u sferi ljudskih prava rešava ko je od članova dostojan da ostane u Savetu za ljudska prava UN.
„Pozorište apsurda – teško je drugačije nazvati tu situaciju“, zaključuje Veršinjin.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 7. aprila suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da sumnja da će Savet UN za ljudska prava još dugo opstati posle odluke o suspenziji Rusije.
Glasanje u Generalnoj skupštini UN o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava UN  - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Amerika je vršila pritisak kako bi Rusiju suspendovali iz Saveta za ljudska prava UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala