- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Amerika je vršila pritisak kako bi Rusiju suspendovali iz Saveta za ljudska prava UN

© AP Photo / John MinchilloGlasanje u Generalnoj skupštini UN o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava UN
Glasanje u Generalnoj skupštini UN o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava UN  - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Pratite nas
Amerika je vršila pritisak na donošenje odluke da se suspenduje Rusija u Savetu za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama, izjavio je stalni predstavnik Rusije u kancelariji UN u Ženevi Genadij Gatilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nažalost, situacija je takva da su SAD i njeni saveznici praktično monopolizovali Savet za ljudska prava i u tom Savetu donose odluke koje njima odgovaraju. Pritom, donose odluke koje nisu zasnovane na međunarodnom pravu i na Povelji UN, niti na principima UN, već na takozvanim ‘međunarodnim pravilima’ prema njihovim shvatanjima. Zato je nastala ovakva situacija...“, rekao je Gatilov televiziji „Rosija 24“.

On je dodao da je odluka doneta nakon „neverovatnog pritiska“ na zemlje i naveo da je to postala praksa Amerikanaca i njihovih saveznika da vrše pritisak na slabije zemlje, na one koje se kolebaju i tako ih prisiljavaju da donesu odluku koju možda i ne podržavaju.
Po njegovim rečima, nakon ove odluke je imao razgovore sa nekim ambasadorima koji su u tonu izvinjenja govorili o tome da su na njih vršili pritisak i da su morali da tako glasaju.
Gatilov je naveo da će Rusija reagovati na diplomatski rat koji je Zapad objavio protiv nje.

„Nažalost, diplomatski rat je u toku. Poznato je da su i mnoge ruske diplomate proterane iz niza zapadnih ambasada. To je činjenica. Naravno, mi ćemo na to odreagovati. Mislim da imamo dovoljno snage i rezervi i da ćemo se, pomoću saveznika, pre svega Kine, Indije i niza drugih velikih zemalja, koje u velikoj meri ne dele one stavove koje pokušavaju da im nametnu zapadnjaci u međunarodnim organizacijama, tome suprotstaviti“, zaključio je Gatilov.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 7. aprila suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da sumnja da će Savet UN za ljudska prava još dugo opstati posle odluke o suspenziji Rusije.
Sednica Saveta za ljudska prava UN u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava može imati razorne posledice za UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala