- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Podzemni grad, zgrade predviđene za nuklearni napad: Šta otežava juriš na „Azovstalj“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAzovstalj u Marijupolju
Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Ispod fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju postoji podzemni grad, a pojedini objekti su projektovani da izdrže nuklearni napad, tako da sve to otežava juriš, rekao je za Sputnjik savetnik šefa vlade Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„'Azovstalj' je ogromna građevina, ogromna fabrika sovjetske gradnje. Njena površina se može meriti sa još jednim gradom, još jednim Marijupoljem – sa svim njenim komunikacijama, putevima i podzemljem. Dakle, sam objekat je građen još u sovjetsko vreme, a tom prilikom se računalo i na mogućnost bombardovanja, blokade, a neke zgrade su čak projektovane da izdrže za nuklearni udar“, objašnjava Gagin.

Kako dodaje, juriš na taj objekat ozbiljno otežavaju podzemni komunikacioni kanali koje ga povezuju sa istim takvim drugim objektima u Marijupolju. Po rečima Gagina, te građevine su „praktično još jedan grad“.
Savetnik šefa DNR ističe da „Azovstalj“ brane hiljade ljudi sa punim arsenalom oružja i sa velikom količinom municije. Na teritoriji fabrike imaju i prilično ozbiljan vozni park borbene tehnike.
„Stoga operacija na prvi pogled teče prilično sporo, ali, sa druge strane, treba shvatiti da ne možemo da rizikujemo ljudstvo, vojnike. Stoga se na teritoriji preduzeća stalno vode artiljerijski dvoboji. U svakom slučaju neprijatelj će biti poražen“, konstatuje Gagin.
Istovremeno ističe da ukrajinski vojnici neće moći da se probiju u Marijupolj i deblokiraju ekstremiste. Po rečima Gagina, da bi se to desilo najbliža vojna grupacija bi morala da pređe razdaljinu od oko 100 kilometara.
„To je skoro 100 kilometara – to su polja, stepe sa niskim rastinjem, otvoren teren, i pokušaj da ih deblokiraju probojem bila bi ludački hrabra odluka. Naravno, takve snage je prilično lako poraziti u maršu na tako otvorenom terenu. Pogotovo što je nebo sada u rukama ruske avijacije“, pojašnjava Gagin.
Podsetimo, 7. marta 2022. godine zamenik komandanta bataljona „Vostok“ DNR Aleksandar Semjonov je izjavio da je Marijupolj okružen, da je počelo čišćenje zasebnih područja. Pored ostalih ukrajinskih jedinica, otpor pruža i ekstremistički puk „Azov“ protiv čijih je pripadnika u Rusiji pokrenut krivični postupak.
Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
RUSIJA
Sprečen proboj ukrajinskih diverzanata do fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju
Železara Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2022
RUSIJA
Poslednja nacistička jazbina – grad u gradu: Šta kriju zidine fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala