Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Drecun: Snažna propagandna kampanja Prištine, Srbija jasno opredeljena za mir

© Tanjug / SRDJAN ILICNarodni poslanik Milovan Drecun
Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
Pratite nas
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da od početka sukoba u Ukrajini Priština vodi kampanju za ulazak u NATO po ubrzanoj proceduri, zbog navodnog straha od Srbije koju optužuje da se naoružava i da sa Rusijom pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Priština mora da sprovede istragu o optužbama koje su se juče čule da Srbija stoji iza serije napada na kosovske policajce na severu Kosmeta, i da tačno utvrdi ko stoji iza tih napada, a ne da bez ikakve istrage prebacuje odgovornost na Beograd.
Kako je istakao, ključna stvar u svemu tome je da Priština raspolaže značajnim snagama u pojasu uz administrativnu liniju gde se događaju ti incidenti.
„Priština je pod maskom takozvane granične policije formirala interventne jedinice u kojoj se nalaze pripadnici specijalnih snaga jedinice ‘NJSO ’ koji često upadaju na sever Kosova i imaju mogućnost da utvrde odakle dolaze i ko su odgovorni za te napade. Na svu sreću, nije bilo žrtava i zato ne treba podizati tenzije. Priština to namerno radi“, ukazao je Drecun.
On je naglasio da nije interes Beograda i države Srbije da se destabilizuje situacija na severu Kosova jer, kako je naveo, svaku destabilizaciju plati srpski narod.
„Priština mora da se ponaša veoma oprezno, da Kfor preuzme svoj deo odgovornosti, da ne dozvoli upad naročito specijalnih jedinica iz Prištine na sever Kosova. Priština sve to radi namerno, sračunato. Sa jedne strane imaju snažnu propagandnu kampanju kojom povezuju događaje u Ukrajini sa nekakvim izmišljenim namerama Srbije prema KiM iako smo se mi veoma jasno opredelili da rešavamo kosmetski problem na miran, politički način“, kazao je Drecun.

Kampanja Prištine

Drecun je napomenuo da otkako je počela ukrajinsko-ruska kriza u toku je kampanja Prištine o Srbiji koja se naoružava i ugrožava Kosovo i ceo region.
Na pitanje koliko je opasno to što su razne adrese upozorene da se Srbija kupuje naoružanje, Drecun je odgovorio da je to više u domenu propagande nego što mogu da postignu realne rezultate.
„Zapad, prema kome je usmerena ova poruka Prištine, veoma dobro zna kako stoje stvari. Srbija je vojno neutralna zemlja i tu neutralnost mora da podržava jačanje odbrambenih kapaciteta. Ne možete da održavate svoju vojnu neutralnost ako nemate vojsku i to vojsku koja uvek može da zaštiti kopno i vazdušni prostor i u tom smislu Srbija nabavlja isključivo defanzivno naoružanje“, rekao je Drecun.
Prema njegovim rečima, Srbija je isključila mogućnost rešenja kosmetskog problema nasilnim putem, odnosno upotrebom oružanih snaga.
Priština izbegava da nastavi dijalog u Briselu i zato koristi ovu situaciju i stvara napetu atmosferu u kojoj se čini da je nemoguće doći do nastavka dijaloga, napomenuo je Drecun.
U susret sednici Saveta Bezbednosti na kojoj će se raspravljati o šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji, očekuje se novi poziv Beogradu i Prištini da u dijalogu postignu rezultat, jer postojećim Ujedinjene nacije nisu zadovoljne.
Milovan Drecun smatra da je moguće postići rezultat u dijalogu ako postoji politička volja obe strane.
„Na strani Beograda postoji, ali na strani Prištine ne. Nema napretka u dijalogu zato što to Priština ne želi. Pored toga, kad Priština nas optužuje za naoružavanje i militarizaciju, mada je to naše pravo da jačamo odbrambene kapacitete, zaboravlja i namerno pokušava da sakrije od javnosti da čini veoma velike napore da naoruža svoju paravojnu formaciju, tzv. kosovske bezbednosne snage odnosnu buduću vojsku Kosova“, kazao je Drecun.
Prema njegovim rečima, Kosovo se naoružava, a budžet takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga povećan je za 50 odsto.
„On je bio planiran na 103 miliona ali ne treba da se zaboravi da su formirali fond za prikupljanje novca za nabavku naoružanja i uporno jure da sada nabave tri laka višenamenska helikoptera Bel, haubice 105 milimetara, minobacače. Dogovorili su sa Turskom da nabave četiri daljinski upravljane letelice, traže izviđačke dronove“, naveo je Drecun.
Prema njegovim rečima postavlja se pitanje šta će jednoj takvoj formaciji takvo naoružanje uključujući i haubice.
„Srbija to posmatra kao činilac ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda i kao činilac koji je potpuno suprotan rezoluciji 1244 jer ta formacija ne sme da postoji. Oni koriste ovu situaciju sa Ukrajinom da bi skratili taj proces od 10 godina za formiranje njihove tzv. vojske i da bi sve to ubrzali i dobili što je moguće više donacija u naoružanju sa zapada pod lažnim izgovorom da neko sprema napad na Kosovo“, kazao je Drecun.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2022
SRBIJA
Gutereš pozvao Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga
Kosovska policija u centru Kosovske Mitrovice. - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
SRBIJA
Kosovska policija: Dve eksplozije, napadnut policijski automobil na Jarinju /foto/
Upad pripadnika ROSU u Štrpce u potrazi za srpskom robom - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
SRBIJA
Naoružani pripadnici Rosu upali u Štrpce, oglasila se kancelarija za KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala